Suma liczby dodatniej i do niej odwrotnej.
Robert: Cześć,
Ostatnio przy rozwiązywania jednego zadania, gdzie trzeba było wyznaczyć najmniejszą wartośc
funkcji spotkałem się z twierdzniem:
| | 1 | |
a + |
| ≥ 2 (a > 0). I w tym zadaniu funkcje zapisałem w takiej właśnie formie czyli min. |
| | a | |
wartość to 2. Ale nigdy przedtem nie spotkałem się z tym wzorem i mam pytanie czy mogę gdzieś
znaleźć zadania gdzie trzeba/można wykorzystać to twierdzenie, że suma liczby i liczby do niej
odwrotnej ≥ 2? Chciałbym przećwiczyć to twierdzenie na jakiś przykładach
12 gru 16:48
ICSP: Ogólnie proponuję twierdzenie na sterydach.
Dla liczb dodatnich a
1 , a
2 , ... , a
n prawdziwa jest nierówność:
| a1 + a2 + ... + an | |
| ≥ n√a1 * a2 * ... * an |
| n | |
zwana nierównością między średnią arytmetyczną n liczb : A
n i średnią geometryczną n liczba :
G
n
| | 1 | |
W szczególnym przypadku dla n = 2 i a1 = a oraz a2 = |
| dostajesz swoja nierówność. |
| | a | |
Możliwe wykorzystanie ?
Dużo zadań dowodowych z poziomu podstawowego i rozszerzonego.
Szukanie minimum niektórych funkcji.
Jak i wiele wiele więcej.
12 gru 17:01
Robert: Dzięki za rozszerzenie tematu, poszukam przykładów zastosowań
12 gru 17:18