Zbiór wartości funkcji wykładniczej
Patryk: Witam,
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć to zadanie w którym trzeba wyznaczyć zbiór wartości?
| | √2 | |
f(x) = ( |
| )x2−2x+2 w przedziale D=<0;4> |
| | 2 | |
Obliczyłem wartości dla końców przedziału, wychodzi 1/2 i 1/32 i teraz sprawdzałem czy
wierzchołek należy do przedziału. Wyszło, że należy do przedziału (x=1) i wartość dla
| | √2 | |
wierzchołka to f(1) = |
| . I teraz pytanie zasadnicze, dlaczego ta wartość wyszła mi |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
nawiększa spośród tych trzech czyli spośród |
| i |
| skoro funkcja w wykładniku jest |
| | 2 | | 32 | |
rosnąca i posiada ona najmniejszą wartość a nie największą.
Bo największą posiada funkcja malejąca a tutaj z rosnącej mi wychodzi, że dla wierzchołka
wartość jest największa i tego właśnie nie rozumie.
12 gru 14:37
ICSP: Ponieważ funkcja
f(x) = ax
jest malejąca dla a < 1.
12 gru 14:39
Patryk: Czyli, że gdy funkcja wykładnicza jest malejąca to w wykładniku funkcja rosnąca ma wartość
największą zamiast malejącej a gdyby wykładnicza była rosnąca to było tak jak zwykle?
Dało by to się jakoś zobrazować? Bo nie chce tej zależności uczyć sie na pamięć tylko wole
zrozumieć
12 gru 14:46
Jerzy:
Twoja funkcja jest malejaca, a więc najwiekszą wartośc osiaga dla najmniejszego wykadnika.
12 gru 14:55
ICSP: Rozszerzam dziedzinę na R. PO zrozumieniu konceptu sobie ją zawęzisz.
Mamy dwie funkcje :
g(x) = x
2 − 2x + 2
oraz
Funkcja g jest malejąca dla x ≤ 1 i rosnąca dla x ≥ 1
Natomiast funkcja h jest malejąca dla dowolnego rzeczywistego.
Dokonujemy złożenia tych funkcji:
| | √2 | |
f(x) = h(g(x)) = ( |
| )x2 − 2x + 2 |
| | 2 | |
Złożenie funkcji malejącej z funkcją malejąca jest funkcją rosnąca, dlatego f rośnie dla x ≤ 1
Złożenie funkcji malejącej z funkcją rosnącą jest funkcją malejącą, dlatego f maleje dla x ≥ 1
Nic dziwnego zatem, że f(1) jest wartością największą.
12 gru 14:55
Patryk: Dobra, rozjaśniliście mi to trochę

Dzięki za pomoc
12 gru 15:07