matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trójkąt
KLAUDIA :
Kąty ostre trójkąta prostokątnego mają miary alfa i beta, pomiędzy którymi zachodzi związek 8sin
2
alfa+cos
2
ß=1 wówczas: Tg alfa=1/3 Tg alfa =pierwiastek2/4 Tg alfa=pierwiastek3/4 Tg alfa=1/2
12 gru 14:28
a7:
8sin
2
α+cos
2
β=1
https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html
cos
2
(90−α)=sinα 9sin
2
α=1 sin
2
=1/9 sin =1/3 (w pierwszej ćwiartce dodatni) cosα=
√
1−sin2α
=...... tg=sin/cos=
√
2
/4
12 gru 14:45
Mila:
π
α∊(0,
)
2
8sin
2
α+cos
2
β=1
a
cosβ=
=sinα
c
1
8sin
2
α+sin
2
α=1⇔ 9sin
2
α=1, sin
2
α=
9
1
1
8
sinα=
⇔cos
2
α=1−
=
3
9
9
2
√
2
cosα=
3
1
3
1
tgα=
*
=
3
2
√
2
2
√
2
√
2
tgα=
4
===========
12 gru 14:52
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick