Monotoniczność, ograniczoność ciągu
Whale: Zbadaj monotoniczność i ograniczoność ciagu
an = n√n (pierwiastek n−tego stopnia z n)
Mogę prosić o jakieś wskazówki? Jak zabrać się za konkretnie ten przykład?
12 gru 13:40
ICSP: Monotoniczny nie jest:
a
2 =
√2
a
3 =
3√3
a
4 =
√2
Ograniczony natomiast jest :
| | 2√n + n − 2 | | 2 | |
n√n = n√ √n * √n * 1 * ... * 1 < |
| < 1 + |
| < 3 |
| | n | | √n | |
12 gru 13:51
Blee:
lim n√n = lim n1/n = lim e{ln (n1/n) = lim e(ln n)/n = e lim (ln n)/n = e0 = 1
a1 = 11 = 1
a2 = √2 ≈ 1.41
a3 = 3√3 ≈ 1.44
a4 = 4√4 = 4√(22) = √2 = a2
czyli ciąg NIE JEST monotoniczny (bo a3 > a2 ... ale już a4 < a3)
12 gru 13:58
ICSP: | | ln(n) | |
skąd wiadomo, że lim |
| = 0 ?  |
| | n | |
12 gru 14:05
Blee:
'szpital'
12 gru 14:05
Jerzy:
A może z reguły H ?
12 gru 14:09
ICSP: Święty Hospital już nawet na ciągi przechodzi
12 gru 14:12