planimetria
salamandra:

Nie pamiętam słowo w słowo treści zadania, nie mogę go też znaleźć, może wy pomożecie.
Dany jest okrąg, styczny w punkcie C do prostej. Wiadomo, że odcinek AC = r
√3 i S jest
środkiem okręgu.
Wykaż, że miara kąta ACB to 120 stopni
Ja zrobiłem tak, że dorysowałem cięciwą CD, zauważyłem, że kąt ACD jest kątem prostym, jako kąt
oparty na łuku AD (oparty na średnicy)
AD = 2r, i CD = r więc zauważam, że to trójkąt 30 60 90, gdzie CAD = 30, CDA = 60, kąt DCB to
kąt między styczną a cięciwą.
Kąt między styczną a cięciwą CD ma taką samą miarę jak kąt oparty na tej cięciwie, czyli 30
stopni.
ACB = 90+30 = 120
c.n.u
Zad 2.
| | 1−x | |
Wykaż, że dla dowolnej liczby dodatniej x prawdziwa jest nierówność x+ |
| ≥1 |
| | x | |
Mnożę przez x obustronnie, ponieważ x>0, więc przekształcenie będzie równoważne
x
2+1−x≥x
x
2−x−x+1≥0
x
2−2x+1≥0
(x−1)
2≥0
(x−1)
2=0
x0 = 1
Rysuję parabolę ramionami do góry, z jednym miejscem zerowym "1" i piszę adnotację, że dla
każdego x∊R nierówność jest spełniona.
Czy te zadania są dobrze uzasadnione?
12 gru 13:35
a7:
zad. 2 gdy masz (x−1)2≥0 to piszesz coś w rodzaju, że Każda liczba rzeczywista podniesiona do
kwadratu będzie większa równa zero, więc nierówność jest spełniona dla każdego x>0
zad.1 skąd wywnioskowałeś że |CD|=r musisz to uzasadnić
12 gru 14:49
salamandra: CD = r z właściwości trojkata 30,60,90.
12 gru 15:02
Saizou :
U ciebie jest trochę inne rozumowanie zapisanie
Chcesz z długości boków wnioskować miary kątów
a teraz piszesz że z kątów wnioskujesz długość boku
(lepiej pokazać że |CD|=r z tw. Pitagorasa

)
12 gru 15:20
salamandra: Wiedziałem ze trojkat o katach 30,60,90 ma boki a, a√3, 2a, i jakoś wyszło, miałem to dziś na
maturze próbnej
12 gru 15:33