Zbiory
wlop: Niech
A={a∊R: ⋀(x∊R) x2+(a+1)x+2>0}
B={x∊R: ⋁(a∊R) x2+(a+1)x+2>0}
wyznacz zbiory A\B i B\A.
wyliczyłem że A=(−1−2√2,−1+2√2) ale nie wiem co zrobić z zbiorem B. Mam wybrać sobie
dowolne a spełniające warunek i wyliczyć dla niego zbiór B od x?
12 gru 12:45
ICSP: B) Wystarczy przyjąć a = −1. Wtedy dla dowolnego rzeczywistego x mamy x2 + 2 > 0.
Czyli B = R
12 gru 12:49
wlop: Możesz mi jeszcze powiedzieć co trzeba zrobić w takiej sytuacji?
A={x∊R: ⋀(a∊R) x2+(a+1)x+2>0}
12 gru 12:59
ICSP: Tylko x = 0
Ponieważ x
1 * x
2 = 2 to pierwiastki są zawsze tego samego znaku. co więcej
Czyli ustalając x
1 odpowiednio duże mogę zmniejszyć x
2 tak jak tylko chcę.
12 gru 13:17