funkcja homograficzna
Nikto0: | | x | |
Witam. Proszę o pomoc.  Narysuj wykres f(x)= |
| wychodzi mi raz ujemne a raz dodatnie |
| | |x−1| | |
ad−bc
ad−bc=1 razy 1 odjąć 0 razy −1=1 ad−bc=1 razy −1 odjąć 0 razy 1
12 gru 12:06
12 gru 12:08
Saizou :
| | x | | x−1+1 | | x−1 | | 1 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| + |
| |
| | |x−1| | | |x−1| | | |x−1| | | |x−1| | |
| | x−1 | | 1 | | 1 | |
dla x > 1 mamy f(x)= |
| + |
| =1+ |
| |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
| | x−1 | | 1 | | 1 | |
dla x < 1 mamy f(x)= |
| + |
| =−1− |
| |
| | −(x−1) | | −(x−1) | | x−1 | |
12 gru 12:11
Jerzy:
12 gru 12:11
Nikto0: A ktoś może policzyć dla tego przykładu ad−bc? Czy to ma wychodzić różne?
12 gru 12:19
ICSP: Nie możesz liczyć czegoś "ad − bc" dla funkcji która nie jest homograficzna.
12 gru 12:22
Nikto0: A dlaczego to nie jest funkcja homograficzna?
12 gru 12:27
ICSP: Ponieważ |x − 1| nie jest funkcją liniową.
Proponuję najpierw zapoznać się i spróbować zrozumieć definicję a potem brać się za zadania.
12 gru 12:41
Nikto0: Dziękuję
12 gru 12:43