funkcja wymierna
Nikto0: Witam. Mam pytanie dlaczego w tym zadaniu liczy się deltę z licznika a nie z mianownika. Treść
zadania
| | x2−2(m−3)x+1 | |
Dana jest funkcja f(x)= |
| dla jakich wartości parametru m należy do |
| | x2+3x+m+2 | |
rzeczywistych
funkcja jest określona dla każdego x należącego do rzeczywistych i ma dwa różne miejsca zerowe?
12 gru 10:58
piotr: 1o aby funkcja była określona dla każdego x należącego do rzeczywistych
to równanie x2+3x+m+2 = 0 nie może mieć pierwiastków rzeczywistych
czyli dla tego równania musi być ΔM < 0
2o dwa różne miejsca zerowe
x2−2(m−3)x+1= 0
la tego równania musi być ΔL > 0
i teraz
część wspólna
12 gru 11:05
12 gru 11:10
Nikto0: Dziękuję
12 gru 11:18
a7: normalnie najpierw byśmy wyznaczali dziedzinę czyli mianownik miałby być różny od zera i byśmy
wykluczyli niektóre x (iksy)
tutaj wiadomo, że żaden (rzeczywisty) x nie jest wykluczony czyli równanie w mianowniku nie
jest równe zero czyli jego Δ
1 (delta mianownika) jest mniejsza od zera czyli
następnie liczymy deltę licznika i tu mają być miejsca zerowe (w mianowniku nie mogły być − nie
dzielimy przez zero)
i ta Δ
2 ma być większa od zera, (trzeba jeszcze policzyć Δ
3) i mamy m∊(−
∞,2)∪(4,
∞)
12 gru 11:24