uklad rownan i rozwiazana
Ryszard: Określ liczbę rozwiązań układu w zależności od parametru k.
Jeżeli układ ma nieskończenie wiele rozwiązań to określ od ilu parametrów
zależą te rozwiązania i znajdź je.
| ⎧ | kx + k2y = −3 | |
| ⎜ | 2x + y + z − t = 4 | |
| ⎨ | 3x − 2y + z − t = 5 |
|
| ⎩ | −x + z + t = −3 | |
Nie mam pomysłu jak się za to zabrać.
12 gru 10:25
Bleee:
Zacznij od przypomnienia sobie teorii która odpowiada na pytanie:
Kiedy układ posiada jedno rozwiazanie, kiedy nieskończenie wiele, a kiedy jest sprzeczny.
12 gru 10:27
WhiskeyTaster: Zapisz w postaci macierzy i metoda schodkowa.
12 gru 10:28
Ryszard: Próbuję coś z tego Kramera policzyć, ale
wyszło mi jedynie, że dla k=0 układ jest sprzeczny,
12 gru 12:17
Des:
Algorytmem Gaussa doprowadź macierz do postaci trójkątnej górnej z jedynkami na przekątnej
i zobacz co się dzieje w ostatnim wierszu
12 gru 12:33
jc: Wyznacznik = 2k(k+3). Sprawdź, bo może coś pomyliłem.
Jeśli k≠0, −3, to układ ma dokładnie jedno rozwiązanie.
Pozostaje zbadać układ dla k=0 i k=−3.
Dla k=0 układ jest oczywiście sprzeczny. A jak jest dla k=−3?
12 gru 12:33
Ryszard: Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Ideę rozumiem.
Głupio mi się przyznać, ale mam problem z policzeniem samego wyznacznika
,gdyż ten parametr mi przeszkadza. Mógłby ktoś mi to zobrazować?
12 gru 16:07
jc:
k k2 0 0
2 1 1 −1
3 −2 1 −1
−1 0 1 1
k k2 0 0
2 1 1 −1
1 −3 0 0
−1 0 1 1
k k2 0 0
1 1 2 0
1 −3 0 0
−1 0 1 1
k k2 0
1 1 2
1 −3 0
−2*
k k2
1 −3
= −2(−3k −k2)=2k(k+3)
12 gru 16:21
Ryszard: Wielkie dzięki!
12 gru 18:02