matematyka dyskretna
lola456: znajdź ciąg którego funkcją tworzącą jest:
| | 1 | |
doszłam do momentu, że ∑ ( |
| )n−1 * xn od n = 2 do nieskończoności i nie wiem co dalej |
| | 2 | |
z tym zrobić, czy ktoś miałby jakiś pomysł?
12 gru 00:02
Pytający:
= ∑
n=0∞(a
n*x
n), gdzie:
a
0 = a
1 = 0
I już.
12 gru 00:42
Mariusz:
Pomysł jest taki aby uzyskać szereg geometryczny
12 gru 03:28
lola456: Czyli nie trzeba "cofać" tego do n = 0?
12 gru 13:04
Pytający:
A cóż chciałabyś cofać? Współczynniki przy xn są jakie są i tego nie zmienisz.
(an) = (0, 0, 1/2, 1/4, 1/8, ...)
12 gru 13:53
lola456: Rozumiem

dziękuję bardzo
12 gru 22:01