Liczba królików po n miesiącach
tomeczek: W populacji królików każda nowo narodzona para królików po miesiącu rodzi 2 nowe pary królików.
Po drugim miesiącu życia nie rodzi nic. Natomiast po trzecim i każdym kolejnym miesiącu rodzi
jedną parę. W chwili zero są trzy nowo narodzone pary królików. Podaj rekurencję na an −
liczbę par królików po n miesiącach. Zakładamy, że króliki nie umierają.
11 gru 23:25
: nieśmiertelne króliki :
11 gru 23:49
Blee:
No to lecimy.
Rozważmy:
niech n=10
chcemy obliczyć liczbę par po n=10 miesiącach (a0 = 3)
1) ile par ma minimum 3 miesiące życia? Dokładnie an−3 = a7 par
2) ile par ma dokładnie 2 miesiące życia? Dokładnie an−2 − an−3 = a8 − a7 par
3) ile par ma dokładnie 1 miesiąc życia? Dokładnie an−1 − an−2 = a9 − a8 par
Tworzymy ciąg rekurencyjny:
an = 3*(an−1 − an−2) + 1*(an−2 − an−3) + 2*an−3 = ... uporządkuj
dlaczego tak? Otóż:
każda para żyjąca minimum 3 miesiące tworzy jedną nową parę ... więc z każdej pary tworzą się
dwie pary (jedna stara + jedna nowa)
każda para żyjąca dokładnie 2 miesiące nie tworzy nowej pary ... więc z każdej tej pary zostaje
dokładnie jedna para (brak nowej pary)
każda para żyjąca dokładnie 1 miesiąc tworzy dwie nowe pary ... więc z każdej pary tworzą się
trzy pary (jedna stara + 2 nowe)
12 gru 03:22
tomeczek: Bardzo dziękuję za rozwiązanie! Wszystko jasne i zrozumiałe. Jednak do zadania miałem podaną
odpowiedź an = 3 · an−1 − an−2 dla n >= 2. Od początku mi ona nie pasowała i to rozwiązanie
wydaje się potwierdzać, że jest nieprawidłowa, mam rację?
12 gru 16:13
Pytający:
Tak, u Blee jest dobrze (dla n≥3, więc wypada jeszcze jawnie podać a0, a1, a2).
12 gru 16:47