Algebra rysowanie zbiorów
jopik: Nie mam pojęcia jak się za to zabrać, wiem że z=x+ib a ¯z=x−ib ale nic mi nie wychodzi, proszę
o pomoc
A=z∊C : Im(¯z/z+1)=1
11 gru 21:24
Des:
| x−yi | | x−yi | | (x+1)−yi | |
| = |
| * |
| = ... |
| x+yi+1 | | (x+1)+yi | | (x+1)−yi | |
11 gru 21:47
jopik: Wiem że tak muszę podstawic, ale tak jak mówię nic nie wychodzi
12 gru 16:46
jc: Im(u+v)=Im u + Im v. Dlatego możemy pominąć 1.
Zostanie Im z*/z = 1.
Dalej. Im w = (w−w*)/(2i)
z*/z − z/z* = 2i
(z*)2 − z2=2izz*
(x+iy)2−(x−iy)2=2i(x2+y2)
4ixy=2i(x2+y2)
2xy=x2+y2
(x−y)2=0
Prosta x=y.
12 gru 17:14
Des:
| x2 + x −xyi − xyi − yi − y2 | |
| = |
| (x+1)2 + y2 | |
| x2 + x − y2 + i(−2xy − y) | |
| |
| (x+1)2 + y2 | |
| | x2 + x − y2 + i(−2xy − y) | | −2xy − y | |
Im( |
| ) = |
| = 1 |
| | (x+1)2 + y2 | | (x+1)2 + y2 | |
y
2 + y(1 + 2x) + (x+1)
2 = 0
12 gru 17:16
jc: Odwrotnie podstawiłem. Powinno wyjść x+y=0.
12 gru 17:22
Des:
jc,
Niech z = 1 − i
| | 1 + i | | 1 + i | | 2 + 3i − 1 | | 1 + 3i | | 3 | |
Im( |
| )= |
| = |
| = |
| = |
| ≠ 1 |
| | 1 − i + 1 | | 2 − i | | 5 | | 5 | | 5 | |
12 gru 17:36
Des:
Chyba, że to ja czegoś nie dostrzegam, sam już nie wiem
12 gru 17:39
jc: Des, rozwiązujesz inne zadanie.
12 gru 21:01
Des: | | z* | |
Jak zapisałem postać |
| to autor potwierdził, może przez pomyłke |
| | z + 1 | |
12 gru 21:06