pochodna
salamandra: Dla jakich wartości parametru k suma kwadratów pierwiastków równania x2 + (k− 3)x + k− 5 = 0
jest najmniejsza?
x12+x22 = (x1+x2)2−2*x1*x2 = (3−k)2−2(k−5) = 9−6k+k2−2k+10 = k2−8k+19
g(x) = k2−8k+19
g'(x) = 2k−8
2k−8 = 0
k = 4
ymin dla k = 4
Suma kwadratów pierwiastków równania jest najmniejsza dla k = 4
Czy to jest dobry wynik? Mam tylko treść zadania, ale nie mam odpowiedzi
11 gru 20:43
11 gru 20:50
salamandra: Właśnie stąd brałem to zadanie, a odnośnika do odpowiedzi nie było......... dzięki
11 gru 20:52
Eta:
bez pochodnych

g(x)=k
2−8k+19 −−− parabola ramionami do góry
g(x)−−wartość najmniejszą osiąga dla odciętej wierzchołka
11 gru 22:26
salamandra: Wiem, że wierzchołkiem też można, ale chciałem sobie powtórzyć ekstrema i pochodną
11 gru 22:27
Eta:
11 gru 22:27