schemat blokowy ciagu
ms^^^: Napisz schemat blokowy generujący następujący ciąg
5,9,17,33,65,129
Czy ciąg ten jest arytmetyczny bądź geometryczny?
11 gru 19:45
ABC:
to jest ciąg gdzie pierwsze różnice tworzą ciąg geometryczny:
9−5=4
17−9=8
33−17=16
65−33=32
129−65=64
11 gru 19:51
ms^^^: Mogę prosić też o zapis definicji indukcyjnej i algebraicznej dla tego ciągu?
11 gru 20:07
ABC:
a2=a1+22
a3=a2+23
a4=a3+24
a5=a4+25
a6=a5+26
jeżeli masz przedłużać go dalej to an=an−1+2n
11 gru 20:11
jc: lub zwyczajnie: an=1+2n+1
11 gru 20:15
jc: Można też tak:
a1=5, an+1=2an−1
Dla komputera będzie prościej.
11 gru 20:16
Mariusz:
Czy ja wiem funkcje rekurencyjne są zwykle wolniejsze
Rekurencja dość dobrze się sprawdza w metodzie divide et impera
12 gru 15:51