trygonometria
evciq: Funkcja f określona w zbiorze <0;4π>, dana jest wzorem f(x)=cos
2 x−sinx * |sinx|. Naszkicuj
wykres funkcji f.
Doszłam do tego, że:
{ cos
2 x−sin
2 x
f(x)= {
{cos
2 x + sin
2 x
f(x)={cos2x
{ 1
Tylko co dalej

Bardzo proszę o pomoc !
23 lut 12:48
evciq: heeej... ?! może mi ktoś pomóc

24 lut 09:49
Sabin:
dokładniej:
f(x) = cos2x dla x∊<0 ; π> ∪ <2π ; 3π>
= 1 dla x∊(π ; 2π) ∪ (3π ; 4π>
no i rysuj w podanych przedziałach...

cos2x to tak jak cosinus, tylko dwa razy węższy,
czyli np. jak cosx ma miejsce zerowe w π/2, tak cos2x będzie miał w π/4
24 lut 11:11
evciq: oo

a skąd wiadomo jakie są te dziedziny

tego nie rozumiem
24 lut 11:30
Sabin:
Z wykresu sinusa

Jak sobie narysujesz w układzie sinx na przedziale <0 ; 4π>, to widać, że
sinx ≥ 0, czyli |sinx| = sinx dla x z pierwszych przedziałów,
sinx < 0, czyli |sinx| = −sinx dla x z drugich przedziałów
a stąd cała reszta.
24 lut 11:34
evciq: yhmm.. No dobrze, ale tutaj jest wykres cosinusa, więc dlaczego mam rysować sinus

24 lut 15:00
Godzio:

f(x) = cos
2x − sinx * |sinx|
{ = cos
2x − sin
2x dla x∊<2kπ,π+2kπ>
f(x) {
{= cos
2x +sin
2x dla x∊(π+2kπ,2π+2kπ)
{ = cos2x dla x∊<2kπ,π+2kπ>
f(x) {
{= 1 dla x∊(π+2kπ,2π+2kπ)
(jedna jednostka na OX to π)
Mysle że to powinno wyglądać jakoś tak
24 lut 15:20
evciq: a skoro to jest cos2x to nie powinno być miejsce zerowe
π4 
?
24 lut 15:35
evciq: Dziękuję bardzo za pomoc

ja po prostu nie rozumiem na jakiej podstawie ta dziedzina jest
wyznaczana:(
24 lut 16:02
Godzio: sinx < 0 dla x∊(π+2kπ,2π+2kπ) w tym przedziale wykres znajduje sie ponizej OX
sinx ≥ 0 dla x∊<2kπ,π+2kπ> analogicznie tyle ze powyzej OX
| | π | |
a miejsca zerowe owszem są w |
| , |
| | 4 | |
okres o który mi chodziło (π) to chodziło co kwadracik
24 lut 16:05
evciq: czyli przedziały zależą od wykresu sinusa, bo on może się zmieniać(być + lub −) tak? ale rysuję
cos

heh. o to chodzi, tak
25 lut 16:07
Sabin:
Tak, dokładnie o to chodziło (mi też)
25 lut 16:16
25 lut 17:17