Równanie piątego stopnia
Zwieros: 16x
5−20x
3+5x
1+1=0
| | √5+1 | |
Mam tylko jeden pierwiastek, który równa się |
| , i też nie wiem jak został |
| | 4 | |
znaleziony. Proszę o pomoc.
11 gru 17:12
ICSP: x = −1 również jest pierwiastkiem.
Po podzieleniu dostaniesz równanie IV stopnia
Metoda Ferrariego pozwoli na znalezienie pierwiastków takiego równania.
11 gru 17:15
ICSP: Skoro już rozwiązujesz równania trygonometryczne z cos(5x) i sprowadzasz je do równania
wielomianowego powinieneś też widzieć jeden pierwiastek (x = −1).
11 gru 17:21
ABC:
dalej próbuje sinus 1 stopnia przez pierwiastniki rzeczywiste wyrazić? uparty typ...
11 gru 17:25
11 gru 17:38
Zwieros: Dziękuję za szybkie podpowiedzi. Nie wiedziałem, że to jest aż tak łatwe. Sprawdzałem z
dodatnią jedynką ale z ujemną nie sprawdziłem.
11 gru 19:08
janek191:
Jedynka jest zawsze dodatnia

!
1 > 0
11 gru 20:20
Mariusz:
gg to nie jest sprzężenie
16x
5−20x
3+5x+1=0
16 0 −20 0 5 1
−1 16 −16 −4 4 1 0
(x+1)(16x
4 − 16x
3 − 4x
2 + 4x + 1)
Próbujemy zapisać wielomian najpierw w postaci różnicy kwadratów
a następnie w postaci iloczynu dwóch trójmianów kwadratowych
16x
4 − 16x
3 − 4x
2 + 4x + 1 = 0
Grupujemy wyrazy wielomianu ,
w nawiasie najbardziej na lewo umieszczamy wyrazy z x
4 oraz z x
3
(16x
4 − 16x
3)−(4x
2 − 4x − 1)=0
Dopełniamy wyrażenie w nawiasie najbardziej na lewo
do kwadratu zupełnego pamiętając że cokolwiek dodajemy do
wyrażenia w jednym nawiasie musimy dodać do wyrażenia w drugim nawiasie
bo pomiędzy nawiasami jest minus
Ostatecznie dodamy do całego wyrażenia zero więc to co dodamy nam go nie zmieni
Zauważmy też że wyrażenie w tym drugim nawiasie jest trójmianem kwadratowym
więc będzie ono kwadratem zupełnym gdy jego wyróżnik będzie równy zero
(16x
4 − 16x
3+4x
2) − (8x
2 − 4x − 1)=0
(4x
2 − 2x)
2−(8x
2 − 4x − 1)=0
Gdybyśmy od razu przyrównali wyróżnik tego trójmianu to mogłoby się
okazać że dostaniemy sprzeczność bo wyróżnik po obliczeniu nie będzie równy zero
Musimy więc wprowadzić nową niewiadomą aby
uzależnić od niej wyróżnik trójmianu kwadratowego
Niewiadomą wprowadzamy tak aby wyrażenie w lewym nawiasie
nadal było kwadratem zupełnym
Znowu korzystamy z wzorów skróconego mnożenia
| | y | | y2 | |
(4x2 − 2x + |
| )2−((4y+8)x2 +(−2y− 4)x+ |
| − 1)=0 |
| | 2 | | 4 | |
Teraz przyrównujemy wyróżnik do zera i otrzymujemy równanie trzeciego stopnia
Tutaj akurat będzie ono już częściowo rozłożone przez co łatwo będzie
wyciągnąć wspólny czynnik
| | y2 | |
4( |
| − 1)(4y+8)−(−2y−4)2=0 |
| | 4 | |
(y
2−4)(4y+8)−(2y+4)
2=0
(y
2−4)(4y+8)−4(y+2)
2=0
(y
2−4)(4y+8)−(y+2)(4y+8)=0
(4y+8)(y
2−4−y−2)=0
(4y+8)(y
2−y−6)=0
y=−2
| | y | | y2 | |
(4x2 − 2x + |
| )2−((4y+8)x2 +(−2y− 4)x+ |
| − 1)=0 |
| | 2 | | 4 | |
(4x
2 − 2x −1)
2=0
12 gru 04:17
piotr: (4x2 − 2x)2−(8x2 − 4x − 1)=0
(4x2 − 2x)2−2(4x2 − 2x) + 1 = 0
(4x2 − 2x +1)2 = 0
12 gru 08:05
jc: Wiem, że problem rozwiązany. Jednak chciałbym dorzucić pewną uwagę.
Podstawiając y=x/2 otrzymamy prostsze równanie
16x4 − 16x3 − 4x2 + 4x + 1=y4−2y3−y2+2y+1 =(y2−y−1)2
Łatwiej, gdy liczby są mniejsze.
12 gru 10:34
piotr: skąd ciągle ten minus przy jedynce w nawiasie
12 gru 10:52
jc: Podnieś do kwadratu: 3 kwadraty i 3 podwojone iloczyny.
y4 + y2 + 1
−2y3 − 2y2 + 2y
12 gru 11:08
Zwieros: Piotrze w końcowym Twoim równaniu powinno być −1, a tak jest wszystko bardzo dobrze. Dzięki.
12 gru 13:19
Mariusz:
piotr:
Tak ale chciałem pokazać ogólny sposób redukcji równania czwartego stopnia
do równania trzeciego stopnia
12 gru 13:40