Ile permutacji 26 liter alfabetu łacinskiego nie zawiera danych słów
eremita: Ile permutacji 26 liter alfabetu łacinskiego nie zawiera (jako ciagu kolejnych liter w
permutacji) zadnego ze słów: ryba, krowa i pies?
11 gru 17:08
eremita: Od razu dodam podaną odpowiedź do zadania: 26! − 23! − 22! − 23! + 19! + 20!. Za nic nie
potrafię zrozumieć, jak wyliczone zostało 19! i 20!, proszę o pomoc!
11 gru 17:12
Pytający:
W // dowolne permutacje tego alfabetu
R // permutacje tego alfabetu zawierające słowa ryba
K // permutacje tego alfabetu zawierające słowa krowa
P // permutacje tego alfabetu zawierające słowa pies
|W|−|R∪K∪P|=|W|−(|R|+|K|+|P|−|R∩K|−|R∩P|−|K∩P|+|R∩K∩P|)
|W|=26!
|R|=(26−4+1)! // litery z wyrazu "ryba" scalasz do jednego elementu, wtedy masz (26−4+1)
różnych elementów i zliczasz ich permutacje ((26−4) pojedynczych liter + 1 element
czteroliterowy "ryba")
|K|=(26−5+1)! // jw.
|P|=(26−4+1)! // jw.
|R∩K|=0 // 'r' jest w środku wyrazu "krowa", więc nie może jednocześnie być "ryba" i "krowa",
każda litera występuje jednokrotnie w alfabecie
|R∩P|=(26−4+1−4+1)! // litery z wyrazu "ryba" scalasz do jednego elementu, podobnie te z wyrazu
"pies", wtedy masz (26−4+1−4+1) różnych elementów i zliczasz ich permutacje ((26−4−4)
pojedynczych liter + (1+1) elementów czteroliterowych ("ryba", "pies"))
|K∩P|=(26−5+1−4+1)! // jw.
|R∩K∩P|=0 // jw., nie może jednocześnie być "ryba" i "krowa"
11 gru 17:51
eremita: Bardzo dziękuję, teraz wszystko rozumiem
11 gru 23:41
dyskretna: Podpinam się, odgrzebuję i dziękuję za wyjaśnienie!
1 sty 17:44
Pytający:
2 sty 01:03