Izomorfizm przekształcenia liniowego - pomoc w interpretacji rozwiązania
EPontonsad: Hej, czy ktoś mógłby mi pomóc zrozumieć to zadanie?
https://i.stack.imgur.com/24Cje.png
Jakie są etapy, by zrobić np. pierwsze pytanie
11 gru 17:07
Adamm:
Co to znaczy izomorfizm? Znaczy przekształcenie liniowe będące bijekcją.
Te epsilony do baza standardowa?
11 gru 19:05
ABC:
Sądząc z tych rozwiązań co tam są podane, to jest baza standardowa
11 gru 19:08
Adamm:
Masz znaleźć funkcję liniową f:R3→R3, żeby f(1, 1, 0) = (1, 0, 0).
to wystarczy dopełnić (1, 1, 0) do bazy (1, 1, 0), v, u w R3, tak, by
f(v) = (0, 1, 0), f(u) = (0, 0, 1).
11 gru 19:15
Adamm:
np. (1, 1, 0), (0, 1, 0), (0, 0, 1)
11 gru 19:16