11 gru 16:36
Dert: Dodam, iż x − y − 2 = 0 i −2x=0 to pochodne cząstkowe funkcji y=x2
11 gru 16:37
jc: Poszukajmy prostej, równoległej do danej prostej, stycznej do paraboli.
y=x2, y=x−2
Porównujemy pochodne.
2x=1
x=1/2, y=1/4 to współrzędne punktu na paraboli.
Połączenie będzie prostopadłe do danej prostej.
y=−x+b, 1/2=−1/4+b, b=3/4
y=−x+3/4
y=x−2
2y=−11/4, y=−11/8, x=2+11/4=15/4 to współrzędne punktu na prostej.
(sprawdź ostatnie rachunki).
11 gru 18:21
a7:
11 gru 18:38
Dert: Dziękuję. O proszę, czasami warto zrobić funkcję f(x).
11 gru 18:55
a7: 18:21 powinno być
| | 5 | | 5 | | 11 | |
po dodaniu (I+II): 2y=−5/4 y=− |
| x=y+2 czyli x=− |
| +2= |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
11 gru 18:58
jc: Dziękuję
11 gru 19:07
a7:
11 gru 19:11