Wyjaśnienie działania
hgfbbterh: Weźmy cos100 i w celu jego obliczenia wykorzystajmy wzór redukcyjny cos(90 + α)
cos(90 + 10) = −sin10 ≈ −0,1736
Kąt 100 stopni znajduje się w drugiej ćwiartce. Poezja matematyczna mówi
"W pierwszej ćwiartce same plusy
W drugiej tylko sinus"
Tym samym, dlaczego wychodzi nam ujemna liczba? Robię wszelkiej maści szpagaty oraz inne
akrobacje intelektualne lecz nadal nie mogę pojąć dlaczego jest tak a nie inaczej.
11 gru 16:30
ICSP: Przecież liczysz wartość cos(100o), a on w drugiej ćwiartce jest ujemny.
11 gru 16:35
11 gru 16:39
Mila:
Wszystko jest w porządku.
1) cosx=sin(90o−x) dla x∊R
cos(1000)=sin (900−1000)=sin(−10o)=−sin10o
2)
Natomiast :
cos(100)=cos(90+10) funkcja cos przechodzi w kofunkcję, ale piszemy znak cos 1000.
czyli mamy: − sin10o
11 gru 16:53