Ciąg arytmetyczny
KLAUDIA : Piąty wyraz rosnącego ciągu arytmetycznego (an) okreslanego dla każdej naturalnej jest równy
zero a suma wszystkich ujemnych wyrazów tego ciągu jest równe − 130. Oblicz różnice ciągu.
Ile maksymalnie początkowych wyrazów tego ciągu można do siebie dodać, aby otrzymać sumę nie
przekraczającą liczby 143?
11 gru 15:09
Des:
Skoro ciąg jest rosnący oraz a
5 = 0 to:
a
1, ... , < a
5 < a
6 ...
Pierwsze 4 wyrazy będą ujemne
a
5 = 0 = a
1 + 4r
a
1 = −4r
| | 2a1 + (n − 1)r | |
Sn = |
| * n |
| | 2 | |
| | −8r + (4 − 1)*r | |
−130 = |
| *4 |
| | 2 | |
r = ...
Jak obliczysz 'r' to będziesz mogła wyznaczyć a
1
0 = a
1 + 4r
a
1 = −4r
Suma ma nie przekraczać 143
Sn < 143
Podstawić a
1 i r
| 2a1 + (n − 1)r | |
| * n < 143 |
| 2 | |
I pamiętaj, że n∊N
11 gru 15:24
Mila:
a
5=0⇔a
1+4r=0
a
1=−4r, r>0 bo ciąg jest rosnący
1) a
1+a
2+a
3+a
4<0⇔
a
1+a
1+r+a
1+2r+a
1+3r=−130
4a
1+6r=−130 /:2
2a
1+3r=−65
−8r+3r=−65
5r=65
r=13⇔a
1=−52
a
n=−52+(n−1)*13⇔
a
n=13n−65
2)
s
n≤143
(−117+13n)*n≤286
13n
2−117n−286≤0
−2≤n≤11 i n∊N⇔
maksymalnie można dodać 11 początkowych wyrazów ciągu.
11 gru 16:17
Eta:
a5=0 , r>0
−4r−3r−2r−r −−− wyrazy ujemne
to −10r= −130 ⇒ r=13
an=a5+(n−5)*r
an=13n−65
==========
11 gru 22:37
Eta:
b) r=13
−4r−3r−2r−r+0+r+2r+3r+4r =0 i jeszcze wyrazy 5r+6r=11r=143
9 wyrazów +2 wyrazy =11 wyrazów
11 gru 22:44