Przedziały
Matma: Mam pytanie dlaczego przy przedziale
x≤2 i x≥2
x = 2
a dla przedziału
x<−11 i x>−11
x∊R\{−11}
Dlaczego przy przedziale z 2 nie będzie x∊R skoro tak jest w drugim ale za wyjątkiem 11 ?
Pozdrawiam
11 gru 15:09
Jerzy:
W pierwszym przypadku to jest R
W drugim to liczby mniejsze od −11 i jednocześnie większe od − 11, a więc bez liczby − 11
11 gru 15:20
Matma: Właśnie zrozumiałem chyba, aczkolwiek w pierwszym przypadku powinno być x=2 co tworzy nam chyba
po prostu taki jednostkowy przedział wspólny. Dzieki za odpoweidz
11 gru 15:23
ICSP: x ≤ 2 i x ≥ 2 ⇒ x = 2
x < −11 i x > −11 ⇒ x ∊ ∅
11 gru 15:32
Jerzy:
Tak, moja pomyłka, w pierwszym powinno być 2 , bo to jedyna liczba , która spełnia jednocześnie
obydwa podane warunki.
11 gru 15:37
Jerzy:
A w drugim,też zaćmienie, bo nie ma takich liczb.
11 gru 15:39