Funkcja
KLAUDIA : Liczba 10 jest miejscem zerowym funkcji kwadratowej f. Funkcja ta jest rosnąca wtedy i tylko
wtedy gdy x e <4 nieskończoności) a w przedziale <6,8>przyjmuje wartość największą − 5.
Wyznacz wzór funkcji w postaci ogólnej.
11 gru 14:58
Jerzy:
Z treści zadania masz: x
w = 4
f(8) = −5
Czyli: f(x) = a(x + 2)(x − 10)
− 5 = a(−5 + 2)(−5 −10)
−5 = a(−3)(−15) = 45a ⇔ a = −9
f(x) = − 9(x + 2)(x − 10) = −9(x
2 −10x + 2x − 20) = −9x
2 + 72x + 180
11 gru 15:11
a7:

−5=a(8+2)(8−10) ⇒a=1/4 b=−2 c=−5
| | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| (x+2)(x−10)= |
| x2−2x−5 |
| | 4 | | 4 | |
11 gru 15:31
Jerzy:
Upss... miało być: −5 = a(8 + 2)(8 − 10)
11 gru 15:34