matematykaszkolna.pl
Znaleźć wymiary prostopadłościanu o objętości V o najmniejszej powierzchni. Robor: Znaleźć wymiary prostopadłościanu o objętości V o najmniejszej powierzchni. Mój prostopadłościan ma boki a,b i wysokość H. H,a,b >0 V=abH P=2ab+2aH+2bH
 V 
H=

ab 
 2V 2V 
P(a,b)=2ab+

+

b a 
dP 2V 

=2b−

da a2 
dP 2V 

=2a−

db b2 
 2V 
2b−

=0
 a2 
 2V 
2a−

=0
 b2 
<=> a=V1/3 b=V2/3
 16 
Chciałbym badać dalej funkcję P, jednak z macierzy wychodzi wyznacznik

−4 i nie wiem,
 V 
czy dla punktów, które znalazłem funkcja będzie miała minimum czy maksimum.
11 gru 11:16
jc: Czy interesuje nas wartość najmniejsza, czy ekstremum lokalne? Jak jest dziedzina naszej funkcji? Czy to nie jest zbiór otwarty? Może warto go domknąć. Wtedy będzie można porównać wartość w znalezionym punkcie z wartościami na brzegu. A może trzeba zupełnie inaczej.
11 gru 11:38
jc: Najprościej tak: a, b, c >0 P=2(ab+bc+ca) P/6 = (ab+bc+ca)/3 ≥ 3a2b2c2=V2/3 przy czym równość mamy tylko w przypadku ab=bc=ca, czyli dla a=b=c. Wtedy P=6V2/3, a=b=c=3V.
11 gru 11:41
Robor: Interesuje nas wartość najmniejsza, czy dobrze myślę? Dziedziną funkcji P jest zbiór liczb rzeczywistych z wyłączeniem a=0 i b=0.
11 gru 11:44
jc: Funkcja P na takiej dziedzinie jest nieograniczona z dołu, zatem nie przyjmuje wartości najmniejszej.
11 gru 11:54
jc: Teraz widzę, że napisałeś na początku, że a, b, c (wolę c zamiast H) są dodatnie. Skąd wiesz, że funkcja przyjmuje wartość najmniejszą? Np. Wartości największej nie przyjmuje.
11 gru 11:56
Robor:
 d2P 
Ponieważ,

=2 i to jest większe od 0.
 da2 
11 gru 12:05
jc: To, że w punkcie a=b=V1/3 P posiada minimum lokalne to jasne. Pytam, skąd wiesz, że jest to wartość najmniejsza P.
11 gru 12:07
Robor: Szczerze to nie wiem.
11 gru 12:43
jc: Ja też nie wiem. Można ograniczyć dziedzinę do zbioru ograniczonego i domkniętego, a potem pokazać, że poza tym ograniczeniem jest tylko więcej. W tym zadaniu chyba najłatwiej wykorzystać nierówność poza średnimi.
11 gru 13:00