Znaleźć wymiary prostopadłościanu o objętości V o najmniejszej powierzchni.
Robor: Znaleźć wymiary prostopadłościanu o objętości V o najmniejszej powierzchni.
Mój prostopadłościan ma boki a,b i wysokość H.
H,a,b >0
V=abH
P=2ab+2aH+2bH
<=> a=V
1/3
b=V
2/3
| | 16 | |
Chciałbym badać dalej funkcję P, jednak z macierzy wychodzi wyznacznik |
| −4 i nie wiem, |
| | V | |
czy dla punktów, które znalazłem funkcja będzie miała minimum czy maksimum.
11 gru 11:16
jc: Czy interesuje nas wartość najmniejsza, czy ekstremum lokalne?
Jak jest dziedzina naszej funkcji? Czy to nie jest zbiór otwarty? Może warto go domknąć.
Wtedy będzie można porównać wartość w znalezionym punkcie z wartościami na brzegu.
A może trzeba zupełnie inaczej.
11 gru 11:38
jc: Najprościej tak:
a, b, c >0
P=2(ab+bc+ca)
P/6 = (ab+bc+ca)/3 ≥ 3√a2b2c2=V2/3
przy czym równość mamy tylko w przypadku ab=bc=ca, czyli dla a=b=c.
Wtedy P=6V2/3, a=b=c=3√V.
11 gru 11:41
Robor: Interesuje nas wartość najmniejsza, czy dobrze myślę?
Dziedziną funkcji P jest zbiór liczb rzeczywistych z wyłączeniem a=0 i b=0.
11 gru 11:44
jc: Funkcja P na takiej dziedzinie jest nieograniczona z dołu,
zatem nie przyjmuje wartości najmniejszej.
11 gru 11:54
jc: Teraz widzę, że napisałeś na początku, że a, b, c (wolę c zamiast H) są dodatnie.
Skąd wiesz, że funkcja przyjmuje wartość najmniejszą?
Np. Wartości największej nie przyjmuje.
11 gru 11:56
Robor: | | d2P | |
Ponieważ, |
| =2 i to jest większe od 0. |
| | da2 | |
11 gru 12:05
jc: To, że w punkcie a=b=V1/3 P posiada minimum lokalne to jasne.
Pytam, skąd wiesz, że jest to wartość najmniejsza P.
11 gru 12:07
Robor: Szczerze to nie wiem.
11 gru 12:43
jc: Ja też nie wiem.
Można ograniczyć dziedzinę do zbioru ograniczonego i domkniętego,
a potem pokazać, że poza tym ograniczeniem jest tylko więcej.
W tym zadaniu chyba najłatwiej wykorzystać nierówność poza średnimi.
11 gru 13:00