Geometria analityczna
BoosterXS: Wyznacz zbiór punktów płaszczyzny, których odległość od prostej k: y=−3 i odległość od
okręgu x2 + (y−3)2=1 jest taka sama.
Mamy okrąg o środku S(0,3) i promieniu 1, oraz stałą funkcję liniową y=−3 ale totalnie nie wiem
jak z tym dalej ruszyć.
Podpowie ktoś jak się za to zabrać?
11 gru 02:13
a7:

F=(0,−1/2) parabola y=ax
2−1/2 (b=0, gdyż x1+x2=0 −b/a=0 to b=0)
BG=BS−1 B(x
B,0) G=(x
B,−3)
√32=
√(xB)2+9−1 ⇒ x
B=
√7 A=(−
√7,0)
c/a=x
1*x
2=−
√7*
√7=−7 ⇒a=1/14
11 gru 04:14
a7:

| | 1 | |
spr. dla xJ=√14 yJ=1/2 J=(√14, |
| ) |
| | 2 | |
JK=JS−1
| | 7 | | 7 | | 5 | | 81 | | 9 | | 7 | |
L=√( |
| )2= |
| P=JS−1=√(√14)2+( |
| )2 −1=√ |
| −1= |
| −1= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
L=P
11 gru 04:54