ile to jest :)
Zosia : ile to jest 2√5 * −√5
23 lut 12:13
Zosia : Rozwiąż równanie
a)|x−2|=3
b)|3−2x|=4
23 lut 12:15
Agula: 2√5*−√5=−2√25=−10
23 lut 12:20
Dawid: a) x−2= −3 lub x−2 =3
x=−1 lub x=5
Korzystajac z definicji wartosci bezwzglednej podobnie oblicz przyklad b)
23 lut 12:21
Mon: 2pierwiastek z 5 razy minus pierwiastek z 5 wynosi −10.
23 lut 12:22
Zosia : √5(x+1)<√3(x−3)
23 lut 12:28
Zosia : ile to wynosi?
23 lut 12:28
Zosia : a) √3x − x ?
23 lut 12:31
Dawid: x(
√3−1)
tego nie obliczysz, bo to liczba niewymierna
23 lut 12:33
Zosia : Dawid a z tym mi pomożesz?
√5(x+1)<√3(x−3)
23 lut 12:36
Dawid: wiec tak :
√5x + √5 < √3x − 3√3
√5x − √3x < −√5− 3√3
x(√5−√3) < −√5− 3√3 / dzielimy przez (√5−√3) ⇒ poniewaz √5−√3 ≈ 0,5 , wiec
dzielac nie zmieniamy znaku nierownosci
x < −√5− 3√3√5−√3
teraz nalezy uwymiernic mianownik mnozac licznik i mianownik przez √5+√3
po uwymiernieniu zostaje : 7−2√15
23 lut 12:49
Dawid: tam w tym ostatnim wyrazeniu ten
√3 ktory jest poza ulamkiem ma byc w mianowniku,
wiec mianownik ma wygladac tak :
√5 −
√3 , tylko zle mi sie cos napisalo wtedy
23 lut 12:55
Zosia : ok ok tyle to wiem ^^ dziękuje

23 lut 12:57
Dawid: ooo jejku

i wynik ma byc :
−7−2
√15
haha chyba jestem jeszcze troche zaspany ^^
23 lut 12:59