Hell
Burczyk: Dany jest układ równań, gdzie k∊R jest parametrem.
| ⎧ | 2x+y−2z=3 | |
| ⎜ | kx+2y=k | |
| ⎨ | x+kz+t=3 |
|
| ⎩ | 2x+y−kz=k | |
Trzeba skorzystać z twierdzenia Kroneckera−Cappellego? Jak to zrobić?
10 gru 23:00
Burczyk: No i zapomniałem o poleceniu: Określ liczbę rozwiązań w zaleznosci od parametru k.
10 gru 23:05
jc: Czy t jest czwartą niewiadomą?
10 gru 23:07
Burczyk: tak
10 gru 23:08
Des: Zacznij od zapisania macierzy dołączonej ( współczynników niewiadomych i wyrazów wolnych)
tylko poukładaj je w odpowiedniej kolejności
10 gru 23:13
jc: To zapomnij o trzecim równaniu. Zawsze dobierzesz t, tak aby było dobrze.
2x +y−2z=3
kx+2y =k
2x +y−kz=k
Odejmujemy od trzeciego równani pierwsze
2x +y−2z=3
kx+2y =k
(2−k)z=k−3
Jeśli k= 2, to nie ma rozwiązania.
2x+y=...
kx+2y=k
Jeśli k≠4 to mamy 1 rozwiązanie.
No to sprawdź, co będzie dla k=4.
10 gru 23:17
jc: Dla k=4 mamyz=−1/2
2x+y=2
4x+2y=4
czyli
2x+y=2
co oznacza, że mamy nieskończenie wiele rozwiązań.
k=2 brak rozwiązań
k=4 ∞ wiele rozwiązań
k≠2,4 jedno rozwiązanie
10 gru 23:19
Burczyk: Dzięki
10 gru 23:48