matematykaszkolna.pl
matematyka dyskretna lola456: Mam pytanie odnośnie matematyki dyskretnej. Szukam jakieś książki gdzie w miarę w przyjazny sposób będą opisane pojęcia. Chodzi mi głównie o funkcje tworzące, równania rekurencyjne, grafy. Szukałam już trochę po internecie i wszędzie jest tylko po kilka elementarnych przykładów.
10 gru 22:17
10 gru 22:28
10 gru 22:30
lola456: jc dziękuję za propozycję emotka A czy znajdę jakąś pozycję z zadaniami oraz rozwiązaniami? Nie ukrywam że ciężko coś takiego odnaleźć.
10 gru 22:39
ABC: a masz tą cegłę "Matematyka dyskretna" ?
10 gru 22:40
lola456: a7 tak masz rację emotka tę stronę dość często odwiedzam natomiast nie wiem skąd mój ćwiczeniowiec wybiera zadania bo są na dość wysokim poziomieemotka
10 gru 22:41
lola456: ABC korzystam z wersji pdf, o którym autorze mówisz, bo jest dużo pozycji o tym tytule?
10 gru 22:42
ABC: o tej która w twardej oprawie waży 1,5 kg i można nią ogłuszyć emotka Autorów cytuję z pamięci: ROSS, WRIGHT o ile nie mam sklerozy
10 gru 22:45
ABC: chociaż rekurencja to może być w drugiej podobnej cegle "Matematyka konkretna" emotka
10 gru 22:47
lola456: To tak, szukałam w niej czegoś na temat funkcji tworzących i niestety niezbyt rozumiałamemotka Ale skoro polecasz to zrobię do niej drugie podejście. Czy jest jakiś sposób na "wyuczenie" się tej matematyki dyskretnej czy to zależy od ilości przerobionych zadań?
10 gru 22:53
a7: Wiesława Regel "103 zadania z kombinatoryki i teorii grafów z pełnymi rozwiązaniami krok po kroku" znajdziesz łatwo na allegro lub Tezeuszu itp.
10 gru 22:55
ABC: dużo pomaga dobry ćwiczeniowiec ale to ginący gatunekemotka od funkcji tworzących są specjaliści na tym forum , jak pokażesz problemy mogą pomóc o tych funkcjach jest nawet rozdział w starej książeczce z czasów PRL dla zdolnych licealistów Wilenkin "Kombinatoryka" gdzieś po bibliotekach powinno to stać jeszcze...
10 gru 23:00
lola456: Postaram się jak na razie coś sama zrobić i skoro mamy na forum specjalistów od tego to wrzucę moje rozwiązania emotka Dziękuję bardzo za pomoc
10 gru 23:08