porównywanie liczb
Marcel: Która z liczb jest większa: 22019*2019! czy 20202020?
10 gru 20:44
Mila:
2
2019*2019! i 2020
2020
2
2019*2019! i 2
2020*1010
2020 /:2
2019
2019! i 2*1010
2020 ta liczba ma na końcu 2020 zer
Liczba zer w 2019!
403+80+16+3=502 zera
Jeszcze napisz iloczyn: L=1*2*3*4*5*....*1010*....2019
i teraz napisz która liczba większa uzasadnij
10 gru 21:48
ICSP: | | 1 + ... n | | n + 1 | |
n! ≤ ( |
| )n = ( |
| )n |
| | n | | 2 | |
Dlatego
2019! < (1010)
2019 // * 2
2019
2
20192019! < (2020)
2019 < (2020)
2020
10 gru 21:58
Marcel: Kurcze nie wiem jak to fachowo zrobić. Liczba druga jest większa, bo po uproszeniu obu wyrażeń
liczba zer w drugiej liczbie jest wyraźnie większa niż w pierwszej?
11 gru 16:47
a7: obie liczby można podzielić przez 2
2019
porównujemy teraz 2019! i 2*1010
2020
2019! jest na pewno mniejsze niż (10
2)
100*(10
3)
900*(10
4)
1000*(10
4)
20=10
4580
gdyż jest to iloczyn 100 liczb mniejszych niż 10
2 razy 900 liczb mniejszych niż 10
3 na 900
miejscach następnie 1020 (1019?) liczb mniejszych niż 10
4 na reszcie pozycji
2*1010
2020 jest większe niż 2*(10
3)
2020=2*10
6060 (gdyż 1010 > 10
3)
10
4580 jest mniejsze 10
6060, więc
2019!<2*1010
2020 czyli
2
2019<2020
2020 c.n.w.
11 gru 22:42
a7:
w ostatniej linijce chochlik, errata:
22019*2019! < 20202020 c.n.w.
11 gru 22:47
a7:
widzę, że zupełnie źle dodałam potęgi, natomiast też nie rozumiem dlaczego ilość zer na końcu
miałoby decydować o tym, że liczba jest większa lub mniejsza
@ Mila czy można prosić o wytłumaczenie? lub @ jc może można prosić o wytłumaczenie
tego drugiego sposobu?
11 gru 23:11
a7:
2019! jest mniejsze niż 2
1010*(2
11)
1010=2
12120 gdyż jest 1010 czynników parzystych
a pozostałe (każdy z pozostałych) 1010 (1009?) jest mniejsze niż 2
11
2*1010
2020 jest większe niż 2
1*((2*(2*2
2)
3)
2020=2
1+3*3*2020=2
18181 gdyż
1010>10
3> (2*2
2)
3
2
12120 < 2
18181
więc
2*2019! < 2020
2020 c.n.w
======================
mam nadzieję, że tym razem moje obliczenia i szacunki są dobre
11 gru 23:53
ICSP: 2 * 4 * 8
trzy czynniki parzyste.
Dlatego
2 * 4 * 8 < 23
11 gru 23:57
a7: niestety nie zgadza się
12 gru 00:09
a7: @ICSP nie rozumiem
12 gru 00:10
ICSP: No widzisz
Skoro iloczyn trzech czynników parzystych nie jest większy od 2
3
to pewnie iloczyn 1010 czynników parzystych nie będzie większy od 2
1010

Tyle z mojej strony, dobranoc.
12 gru 00:16
a7: @Pytający skoro jesteś, to czy mógłbyś mi wytłumaczyć o co tu chodzi w prawidłowych
rozwiązaniach?
13 gru 01:24
Mila:
Do a7 Marcela , przepraszam, ale z tymi zerami to błędny pomysł.
14 gru 17:26
a7: rozumiem, dzięki za info
14 gru 18:08
Mila:
Piszę rozwiązanie, to potrwa chwilę, bo mam gościa
14 gru 18:25
a7: O fajnie

Miłej wizyty
14 gru 18:47
Mila:
1)
2
2019*2019! i 2020
2020
(2*1010)
2020>? 2
2019*2019!
| | 1+2+3+4+..+....2019 | |
1010= |
| − średnia arytmetyczna |
| | 2019 | |
| | 1+2+3+4+....2019 | |
20202019=(2* |
| )2019>(2*n√1*2*3*4*5...*2019)2019}= |
| | 2019 | |
=2
2019*2019!⇔
2
2019*2019!<2020
2019⇔
2
2019*2019!<2020
2020
pierwiastek jest 2019 stopnia
=============
Prawdziwa nierówność :
(n+1)
n>2
n*n! dla n>1
Jeżeli mam pomyłkę, to proszę o uwagę
14 gru 19:12
ICSP: Zrobiłem identycznie 4 dni temu, więc raczej nie ma mowy o pomyłce.
14 gru 19:30
a7: Dziękuję
Mila
14 gru 19:56
Mila:
14 gru 20:37