równanie
salamandra: Czy można podnosić równanie obustronnie do potęgi −1?
| | 4 | | 1 | | 1 | |
mam równanie |
| b2 = |
| * |
| i w odpowiedzi jest napisane: "po |
| | 9 | | a | | 2a+2b+c | |
| | 9 | |
przekształceniach otrzymujemy |
| b2 = a(2a+2b+c) no i wnioskuję, że zostało obustronnie |
| | 4 | |
podniesione do potęgi −1.
Próbowałem rozwiązywać nie przekształcając w ten sposób, tylko zostawiając mianownik, ale mi
nie wychodzi.
10 gru 17:50
ICSP: Najpierw niech b2 się zdecyduje.
Mnożenie na krzyż jest jak najbardziej dozwolone.
10 gru 17:52
ICSP: Tzn może nie tyle co mnożenie na krzyż co mnożenie równania przez mianowniki.
Są z założenia różne od 0, więc można.
10 gru 17:53
salamandra: Że mnożenie na krzyż to wiem, ale nie wiem jak doprowadzić do postaci "odwróconej", tak jak
jest w odpowiedzi
Ja to robiłem tak:
| 4 | | a+c | |
| *( |
| )2 i w zasadzie to już chyba tutaj błąd popełniłem, ponieważ "b" należy do |
| 9 | | 2 | |
mianownika, a ja je wyciągnąłem przed ułamek, prawda?
10 gru 18:01
ICSP: Niestety jasnowidzem nie jestem, więc nie powiem Ci gdzie znajduje się b2.
Tylko ty masz treść i co za tym idzie stosowną władze.
10 gru 18:03
10 gru 18:03
Szkolniak: Zadanie odnośnie ilorazu ciągu geometrycznego?
10 gru 18:04
10 gru 18:05
a7: 9b2=4a(2a+2b+c)
9/4b2=a(2a+2b+c)
błąd polega na tym że 17:50 masz b2 w liczniku a 18:01 prawidłowo w mianowniku
10 gru 18:08
a7:
najpierw mnożymy na krzyż a potem dzielimy obie strony przez 4
10 gru 18:22
a7: | 4 | | 4b2 | | 4b2 | | 4 | |
| b2= |
| |
| ≠ |
| |
| 9 | | 9 | | 9 | | 9b2 | |
10 gru 18:26
salamandra: Dzięki
10 gru 18:32