asd
bartek: 1)
111 mod 5 = 1 i 111 przystaje (trzy kreski) 1 (mod 5)
to jest to samo?
2)
111 przystaje (trzy kreski) 1 (mod 5), to znaczy ze 111/5 = reszta(1)?
10 gru 17:43
Mila:
1) 111≡1 (mod 5)
Dla mnie taki sposób jest jaśniejszy, nie wiem jaką notację masz podaną na wykładzie.
2) Widziałam, że stosuje się też:
111mod5≡1
10 gru 17:53
Adamm:
@Mila
takiej notacji się w ogóle nie stosuje
może być 111 mod 5 = 1, ale to raczej znaczy, że 'mod 5' jest tutaj traktowane
jako funkcję, która zwraca resztę z dzielenia przez 5
10 gru 18:21
Adamm:
wtedy
111 ≡ 1 (mod 5)
ozacza
111 mod 5 = 1 mod 5
10 gru 18:23
Mila:
No to wszystko jasne

Dziękuję, nie jestem na bieżąco
10 gru 18:56
bartek: no i nie wiem dalej xd
10 gru 19:10
10 gru 19:23