Kombinatoryka
Dominik: Na ile sposobów można rozdać 7 takich samych nagród czterem rozróżnialnym laureatom konkursu?
(nie każdy laureat musi dostać nagrodę)
10 gru 16:25
Mila:
x
1+x
2+x
3+x
4=7, x
i− nieujemne
Liczba rozwiązań: ( po co komu np. 3 jednakowe nagrody, co to może być?)
10 gru 16:59
Dominik: Można prosić o jakieś szersze wyjaśnienie, bo nie bardzo rozumiem? Samo działanie 10 nad 3 wiem
jak się robi.
Czy jest tu też rozważany przypadek, w którym jeden laureat dostaje 7 nagród, a reszta nic? Bo
tak jak mówię, niewiele rozumiem z tych obliczeń.
10 gru 17:13
Pytający:
Tak, wszystko jest uwzględnione.
Każde możliwe rozdanie możesz przedstawić na 1 sposób jako:
N
1 P N
2 P N
3 P N
4, gdzie N
i to nagrody i−tej osoby ustawione w rzędzie, a P to przegroda
Znaczy finalnie masz w tym rzędzie ustawionych 7 nagród i 4−1=3 przegrody, łącznie 7+4−1=10
elementów. Nagrody między sobą są nierozróżnialne, podobnie przegrody. Liczą się tylko pozycje
tych nagród/przegród. A takich różnych ustawień jest oczywiście
| | | | | | | | | |
| * | = | * | (wybierasz miejsca dla przegród i dla nagród, |
| | | | | |
obojętnie w jakiej kolejności; zapis rzecz jasna można uprościć).
10 gru 17:40
Dominik: Ok, mniej więcej rozumiem. Ciekawe, że to się rozwiązuje z tymi przegrodami.
10 gru 20:29
Mila:
Studia , czy LO?
10 gru 20:31
Dominik: LO, druga klasa
10 gru 20:37
Mila:
Jaką teorię miałeś z kombinatoryki?
10 gru 20:46
Dominik: Póki co nic, z tego co pamiętam, jedynie to co się sam uczyłem na olimpiadę z małą pomocą
nauczycielki.
A te zadanko podsunął kolega z innego konkursu.
10 gru 20:53
Mila:
Możesz się tak pobawić.
4!=1*2*3*4 na tyle sposobów możesz ustawić w rządku 4 różne przedmioty
( osoby, cyfry w liczbie, itp.)
Rozpisuj 7 na sumy.
1) ( 7 nagród otrzymuje 1 lub drugi lub trzeci lub czwarty laureat)
7=7+0+0+0 − 4 możliwości ustawienia
4 różne cyfry możesz przestawić na 4! sposobów,
trzy cyfry powtarzają się, to trzeba podzielić przez 3!=1*2*3=6
| | 4! | | 1*2*3*4 | |
2) 7=6+1+0+0 − |
| = |
| =12 możliwości (permutacje z powtórzeniami) |
| | 2! | | 2 | |
7=4+1+2+0 −4!=24
7=4+1+1+1 −4 możliwości
7=3+3+1+0 −12
7=3+2+2+0 −12
7=3+2+1+1 −12
7=2+2+2+1 −4
==================
120
10 gru 21:14
Mila:
W 3 klasie będziesz miał wyjaśniony ten wzór z wpisu 16:59.
Jeśli trochę poczytasz teorii z kombinatoryki, to zgłoś się tutaj.
10 gru 21:16
Dominik: Fajny sposób, dzięki wielkie.
10 gru 21:22
Dominik: Ok.
10 gru 21:23
Mila:
Powodzenia, rozwiązuj zadania konkursowe z tych działów, które już znasz.
10 gru 21:24