Sudoku matrix
michal: Mam pytanie jak rozwiązać zadanie typu Sudoku, gdzie mam tylko kilka danych w "macierzy" ,
ale również kilka równań, gdzie są sumy różnych pól, np. A1+C4+F6+G2=20 itd.
Zastanawiałem się nad matlabem z macierzami,ale nie wiem jak wpisać niewiadome mając wyniki,
mogę też napisać jakiś skrypcik, ale nie mam pomysłu na algorytm.
Suma wszystkich wierszy i kolumn i małych kwadratów jak to w Sudoku jest 45, to by
można spróbować układ równań, ale niewiadoma nie ma wartości bo pusto w kwadracie.
10 gru 13:42
Blee:
chwila chwila ... jeszcze raz podaj co właściwie masz podane?
druga sprawa −−− czy rozwiązywałeś kiedyś sudoku
10 gru 13:50
a7: no a nie możesz napisać, że x1+x2+.....+xn=45 dla każdego wiersza dla każdej kolumny oraz
dla przekątnych
oraz warunki x1=x2+1; x2=x3+1; itd. xn−xn−1 oraz xn=1 n jest Tobie znane.
10 gru 14:12
a7: n=9
10 gru 14:15
Blee:
w sudoku przekątne nie muszą spełniać tej zasady.
Zasadę co do cyfr muszą spełniać:
1) kolumny (9 równań)
2) wiersze (9 równań)
3) małe kwadratu (3x3) (9 równań)
Idiotyzmem jest próba takiego rozwiązywania (nawet przez komputer) tego typu zadań ...
rozwiązywanie sudoku polega na ELIMINACJI niemożliwych ustawień, aby w ten sposób dojść do
tego jednego, jedynego prawidłowego rozwiązania
10 gru 14:30
michal: @Blee rozwiązywałem Sudoku, ale to jest troche inne zadanie.
Mam 5 cyfr w tablicy Sudoku i 8 równań, sumy wskazanych pozycji
@a7 dlaczego np. x1=x2+1 ?
@Blee To mamy 27 równań i brakuje trochę danych, dodatkowe musiałyby
wynikać z tych równań które są podane, ale od razu tego nie wiadomo
10 gru 15:08
10 gru 15:16
a7: https://pl.wikipedia.org/wiki/Sudoku są trzy metody na rozwiązywanie Sudoku, przeczytaj w linku
(x1=x2+1 itd., bo chodziło mi o to , że mamy 1, 2,3,4,5,6,7,8,9 tylko nie wiemy na których
miejscach,ale to bez sensu−nic to pewnie nie da)
10 gru 15:17
Blee:
Jeżeli w sumie stworzysz 45 równań (a tak naprawdę to (45−n) gdzie n to liczba pozycji które
znasz −−− w tym przypadku n=5) to droga wolna.
Jednak tutaj masz 27 + 8 = 35 równań ... a potrzebujesz 40.
Skrypt ma rozwiązać TEN KONKRETNY układ czy ma sobie radzić z dowolnymi danymi początkowymi?
10 gru 15:20
a7: A1+C4+F6+G2=20 to mamy możliwości :
9+8+2+1
9+7+3+1
9+6+4+1
9+6+3+2
9+4+5+2
8+7+4+1
8+7+3+2
8+6+5+1
8+5+4+3
7+6+4+3
7+6+5+2
nie wiem czy to Cię zainspiruje, ale na wszelki wypadek podpowiadam
10 gru 15:27
michal: @Blee Są konkretne dane wejściowe.
10 gru 15:40
Blee:
To może byś podał jak to wygląda dokładnie ... możliwe że uda się szybko określić 5 cyfr ... i
resztę załatwi układ równań
10 gru 15:42