całki
Marcin: Oblicz całkę
∫cos
7xsinxdx
zrobiłem podstawienie t=sinx i wyszło mi
| | sin2x | | 3sin4x | | sin6x | | sin8x | |
... = |
| − |
| + |
| − |
| + c |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 8 | |
| | cos8x | |
W odpowiedziach jest wynik równy − |
| + c // gdy podstawi się t=cosx to tak wychodzi |
| | 8 | |
ale mam pytanie, czy podstawienie t=sinx i mój wynik też jest poprawny?
10 gru 12:34
jc: | | cos8x | |
całka = − ∫cos7x (cos x)' dx = − |
| |
| | 8 | |
10 gru 12:36
jc: t=cos x
10 gru 12:37
jc: Pokaż swój rachunek.
10 gru 12:38
Marcin: Jc, na to co zrobiłeś w pierwszym poście jest wzór?
10 gru 12:46
Jerzy:
t = cosx , dt = − sinx
| | 1 | | cos8x | |
Masz teraz całkę: −∫t7dt = − |
| t8 = − |
| + C |
| | 8 | | 8 | |
10 gru 12:53
jc: Tak, to wzór na całkowanie przez podstawienie
∫f(g(x)) g'(x) dx = ∫f(y)dy, y=g(x)
10 gru 12:56