matematykaszkolna.pl
Czym jest (∇E)E? E - wektor, ∇ działa na oba czynniki operator: E − pole wektorowe, (∇E)E=E(∇E)+(E∇)E, ∫(∇E)EdV=∫E(EdS), czym jest (∇E)E? Wersja dłuższa: W "Krótkim kursie fizyki teoretycznej Tom I" Lifszyca i Landau'a (wyd. III, PWN 1980, str. 206) znalazłem takie wyrażenie: (∇E)E, gdzie E jest polem wektorowym. W kwestii oznaczeń: w książce tej np. (AB) oznacza iloczyn skalarny A i B Jest jednak tu wyszczególnione, że "operator ∇ (...) działa na oba następujące po nim czynniki", cokolwiek to znaczy. Po pierwsze zachodzi: (∇E)E=E(∇E)+(E∇)E Po drugie: w zgodzie z "ogólnym sformułowaniem twierdzenia Gaussa" zachodzi również: ∫(∇E)EdV = ∫E(EdS) czy też oznaczając dS=df w zgodzie z książką: ∫(∇E)EdV = ∫E(Edf) ("(...) zastąpi się operator dV∇ przez element powierzchni df" (df to też wektor) Gdzie
 Ex ∂Ex/∂x  

(E∇)E = Ey ∂Ey/∂y

Ez ∂Ez/∂z 
jeżeli się nie mylę (ale raczej się nie mylę ) E∇ jest tu więc czymś podobnym do operatora adwekcji (advection operator) E(∇E) to po prostu iloczyn skalarny E i divE Myślę, że dałbym radę wypisać jego współrzędne wektora (∇E)E na podstawie tej pierwszej równości ale nie umiałbym uzasadnić drugiej równości, co jest w tym przypadku najistotniejsze. Czym jest więc (∇E)E i na jakiej podstawie zachodzą obie z tych równości
10 gru 11:03
jc: Może przez to się przegryziesz, ale radziłbym wziąć jakiś inny podręcznik, choćby Gryffithsa. Książki Lifszyca i Landaua wydają mi się wyjątkowo trudne. Jaki reżyser miał nazwisko Lifszyc (potem zmienił)?
10 gru 11:26
a7: @jc czy chodzi Ci o Aleksander Ford (reż. "Krzyżaków") https://pl.wikipedia.org/wiki/Aleksander_Ford
10 gru 15:03
jc: Tak. Czasem słucham fragmentu, gdzie zaczynają śpiewać przed walką.
10 gru 15:42