10 gru 02:16
10 gru 02:26
a7: cos(−x)=cosx
10 gru 02:28
a7: czy możesz wpisywać tu te przykłady trochę niewygodnie się tam ciągle zagląda
10 gru 02:30
a7: a)f(x)=cosx/x
3−x|x|
f(−x)=cos(−x)/(−x
3)+x|x|=cosx/(−x
3)+x|x|=−cosx/(x
3)+x|x| −f(x)=−cosx/x
3+x|x|
f(x)≠f(−x) funkcja nie jest parzysta f(−x)=−f(x) funkcja jest nieparzysta
10 gru 02:34
a7: b) f(x)=cos
3x+tgx
f(−x)=cos
3(−x)+tg(−x)=cos
3x−tgx −f(x)=−cos
3x−tgx
f(x)≠f(−x) funkcja nie jest parzysta f(−x)≠−f(x) funkcja nie jest też nieparzysta
10 gru 02:39
Gorgonzola: | | cos(− x | |
f(−x) = |
| − (−x)|x| |
| | −x3 | |
| | cos x | |
f(−x) = |
| +x|x| −−− jest parzysta? |
| | x3 | |
b) f(x) cos
3x+tg x
f(−x) = (−cosx)
3 + tg(−x)
f(−x) = −tg(x) + cos
3x −−−−−−−− jest nieparzysta?
10 gru 02:39
a7: nieparzysta jest jak f(−x)=−f(x)
10 gru 02:42
a7: parzysta jest jak f(x)=f(−x)
10 gru 02:45
Gorgonzola: czemu w a) jest −? (−x3)=−x3 a w cos jest −cos x
10 gru 02:48
a7:

a)
10 gru 02:49
Gorgonzola: Juz rozumiem. Bardzo dziekuje za poswiecony czas
10 gru 02:52
a7:

b)
10 gru 02:53