Rozwiąż nierównosci wielomianowe
Gorgonzola: 2x3(x+3)2(x−1)(4−x)5≤0
x=0V nie ma x=1 V tutaj nie wiem
9 gru 23:29
Bleee:
Metoda wężyka coś Ci mówi?
9 gru 23:31
Bleee:
Dodatkowo polecam 'wyciągnąć minus' z ostatniego nawias, co by nie pomylić się z rysowanie
(układając zdanie specjalnie umieścił taki 'psukusik')
9 gru 23:33
Bleee:
z rysowaniem
oraz ukladajacy
Wkurza mnie ta autokorekta.
9 gru 23:33
10 gru 00:06
Gorgonzola: Czy od dolu zaczac bo 8x11 czyli nieparzysty pierwiastek?
10 gru 00:09
salamandra: O tym czy zaczynasz od góry czy od dołu decyduje współczynnik stojący przy najwyższej potędze
10 gru 00:12
Szkolniak: Od dołu zaczynasz, bo po wymnożeniu miałbyś ujemny współczynnik przy x w najwyższej potędze
10 gru 00:12
Gorgonzola: Bardzo dziękuję za odpowiedź @Szkolniak @salamandra @Bleee
10 gru 00:13
Bleee:
Wężyka zaczynamy robić 'od prawej strony'
Jeżeli współczynnik przy a < 0 (a jest bo a = − 2, dlatego pisałem o tym minusie z ostatniego
nawias) to zaczynasz rysować od dolu
I dokładnie tak to powinno wyglądać.
10 gru 00:13