Rozwiaz równanie wielomianowe
Gorgonzola: 4x4−8x3−x2+8x−3=0
Da się to inaczej niz hornerem?
9 gru 23:09
Bleee:
Jeżeli nie chcesz Hornerem to po prostu grupuj, efekt będzie taki sam.
9 gru 23:16
Bleee:
4x4 − 4x3 − 4x3 + 4x2 − 5x2 + 5x + 3x − 3 =
= (x−1)(4x3 − 4x2 − 5x + 3)
9 gru 23:18
Gorgonzola: to ma wyjść x=1 x=3/4 x=−3/4?
9 gru 23:18
salamandra: widać gołym okiem, że 1 będzie pierwiastkiem, zamiast Hornerem możesz podzielić przez (x−1),
ale później pewnie z powrotem będziesz musiał dzielić
9 gru 23:19
Gorgonzola: ma być 6x a nie 8x sorki
9 gru 23:20
Bleee:
Nie sądzę żeby to miało byc
4x4−8x3−x2+6x−3=0
Pierwotne równanie 'idealnie pasuje'. Masz dwa pierwiastki całkowite, schodzisz do wielomianu
kwadratowego i bez problemu Odnajdujewz dwa pozostałe pierwiastki które są wymierne.
9 gru 23:24
Bleee:
Salamandra − nie wiem, może ja jakiś dziwny jestem, ale czy schemat Hornera nie jest szybszym
sposobem niż dzielenie pisemne wielomianow?
9 gru 23:25
salamandra: Pytał się, czy można inaczej, to odpowiedziałem
9 gru 23:29
a@b:
4x4−8x3−x2+8x−3=0
(x2−1)(2x−3)(2x−1)=0
....................
10 gru 00:28