równanie okręgu
salamandra: Wyznacz równanie okręgu opisanego na trójkącie, którego boki zawierają się w prostych o
równaniach
x+6y−12 = 0; x+y−7 = 0 oraz x−4y+18 = 0
Wyznaczyłem wierzchołki trójkąta przyrównując do siebie proste, pierwszą z drugą, pierwszą z
trzecią i drugą z trzecią,
otrzymałem wierzchołki A(6,1), B(−6,3), C(2,5) i nie wiem jaki następny krok powinienem
wykonać. Gdybym znał promień lub środek, to pewnie z dwóch punktów mógłbym już wyznaczyć
równanie okręgu, ale nie znam ani promienia, ani współrzędnych środka.
9 gru 22:20
9 gru 22:22
Mila:
Środek okręgu opisanego na Δ znajduje się w punkcie przecięcia symetralnych boków Δ.
Napisz równania symetralnych dwóch boków Δ i znajdź punkt przecięcia.
9 gru 22:33
salamandra: Symetralnych zdaje się jeszcze nie miałem

ale metoda, którą podesłał ABC bardzo przyjazna i łatwa w zrozumieniu
9 gru 22:35
Mila:
Równanie okręgu"
(x−a)2+(y−b)2=r2
współrzędne punktów A,B,C spełniają to równanie.
Podstawiasz kolejno i rozwiązujesz układ 3 równań z trzema niewiadomymi.
9 gru 22:41
salamandra: | | 3 | | 8 | |
Wyszedł mi dobry wynik: S(− |
| ; − |
| ). Liczyłem z postaci kanonicznej − jak chcę |
| | 5 | | 5 | |
wyznaczyć promień, to lepiej przekształcić do postaci ogólnej i ze wzoru r =
√a2+b2−c, czy
mogę też obliczyć odległość od środka do któregoś z punktów?
9 gru 23:04