wielomiany
TłumokMatematyczny: Rozwiąż nierówność.
(x−1)3+2x2≥4x+1
Probowałam przenosić to na drugą stronę, wyliczać deltę, nic nie wychodzi...
9 gru 21:09
Blee:
A jak niby chcesz wyliczać Δ skoro masz tutaj x
3
9 gru 21:12
janek191:
x3 −3 x2 + 3 x − 1 + 2 x 2 ≥ 4 x + 1
x3 − x2 − x − 2 ≥ 0
x = 2
8 − 4 − 2 − 2 = 0
Dzielisz przez ( x − 2)
9 gru 21:14
TłumokMatematyczny: chcialam wyliczac delte z 2x2−4x−1
9 gru 21:15
TłumokMatematyczny: Janku skąd jest x=2?
9 gru 21:16
TłumokMatematyczny: ah juz wiem
9 gru 21:16
janek191:

( x
3 − x
2 − x − 2) : (x −2) = x
2 + x + 1
− x
3 +2 x
2
−−−−−−−−−−−−
x
2 − x
− x
2 +2 x
−−−−−−−−−−−
x − 2
− x + 2
−−−−−
0
Mamy
(x − 2)*(x
2 + x + 1) ≥ 0 Δ = 1 − 4*1*1 < 0 więc x
2 + x + 1 > 0 zawsze
x − 2 ≥ 0
x ≥ 2
=======
9 gru 21:28
TłumokMatematyczny: Dziękuję Janku
9 gru 21:50