wielomiany
TłumokMatematyczny: Dla jakich wartosci a, b i c wielomian w(x)=x4−3x3+ax2+bx+c jest podzielny przez wielomian
u(x)=x3−2x2−5x+6? Jak to zrobić? czy ja mam coś dzielić?
9 gru 20:50
Des:
W(x) = u(x)*P(x) + R
ale skoro ma być podzielny to żadnej reszty nie będzie
W(x) = u(x)*P(x) + 0
Zacznij od zapisania wielomianu u(x) w postaci iloczynowej
Zobacz dla jakich 'x' wielomian u(x) = 0
W(x) = 0 * P(x) = 0
Dla tych samych 'x', wielomian W(x) = 0
Dostaniesz układ równań do rozwiązania
9 gru 21:02
a7: 117
(x
4−3x
3+ax
2+bx+c):(x
3−2x
2−5x+6)=x−1
−x
4+2x
3+5x
2−6x
________________
= −x
3+(5+a)x
2+(b−6)x+c
x
3−2x
2−5x+6
______________________
= (3+a)x
2+(b−11)x+c+6
3+a=0 ⇒ a=−3
b−11=0 ⇒b=11
c+6=0 ⇒ c=−6
9 gru 21:03
Mila:
w(x)=x4−3x3+ax2+bx+c
x3−2x2−5x+6=(x−3)*(x−1)*(x+2)
w(x) musi być podzielny przez (x−3) i przez (x−1) i przez (x+2)⇔
w(3)=0
W(1)=0
W(−2)=0
W(3)=9a+3b+c=0
W(1)=a+b+c−2=0
W(−2)=4a−2b+c+40=0
po rozwiązaniu:
a=−3, b=11, c=−6
================
w(x)=x4−3x3−3x2+11x−6
posprawdzaj rachunki
9 gru 21:04
TłumokMatematyczny: Dziękuję wszystkim
9 gru 21:11