Oblicz granicę
dorka123: Proszę o wyjaśnienie
9 gru 20:00
ABC:
iloczyn ciągu zbieżnego do zera i ciągu ograniczonego jest zbieżny do zera
9 gru 20:02
Saizou : Skorzystaj z tw. o ciągu zbieżnym do zera i ograniczonym
9 gru 20:03
janek191:
I sin ( n + 1) I ≤ 1
9 gru 20:03
dorka123: Dobrze, a coś takiego?
| | 1 | |
limn→∞sin(n!)ctg(n!) |
| |
| | 6n | |
9 gru 20:57
janek191:
| | cos ( n !) | |
sin ( n !) * ctg ( n !} = sin ( n !) * |
| = cos ( n !) |
| | sin ( n !) | |
I cos ( n !) I ≤ 1
| | 1 | |
i tak jak poprzednio, bo lim |
| = 0 |
| | 6n | |
n→
∞
9 gru 21:01
dorka123: Dziękuje
9 gru 21:07