Funkcja kwadratowa
Szkolniak: Napisz wzór funkcji w postaci ogólnej i kanonicznej, jeśli wiadomo, że przyjmuje ona wartości
ujemne wtedy i tylko wtedy, gdy x∊(–6;–2), zaś największą wartością tej funkcji jest 4.
pierwiastkami trójmianu kwadratowego są liczby −6 i −2, więc:
q=4
w takim razie wierzchołkiem paraboli jest punkt W(−4,4)
zapisujemy wzór funkcji w postaci kanonicznej: f(x)=a(x+4)
2+4, a>0
punktem należącym do wykresu funkcji f jest również punkt A(−6,0), czyli jej miejsce zerowe −
podstawiamy teraz współrzędne punktu A do wzoru funkcji f:
0=a(−6+4)
2+4
0=4a+4
4a=−4
a=−1
i tutaj pojawia się problem, ponieważ a wychodzi ujemne, funkcja przyjmuje wartości ujemne
wtedy i tylko wtedy, gdy x∊(–6;–2), a te dwie rzeczy przeczą sobie wzajemnie
gdzie popełniam błąd?