Całki
Anagram: | | ax | |
Ale tutaj chyba nie mogę zastosowac wzoru ∫axdx= |
| +C |
| | lna | |
9 gru 18:19
ICSP: i problem rozwiązany.
9 gru 18:20
Anagram: Faktycznie. Dziękuję
9 gru 18:22
Anagram: A taka całka?
Chciałem przez podstawienie, ale jak zrobiłem
t=x
2−1
dt=2xdx
To jak widać to nie jest dobrze...
9 gru 18:33
ICSP: t = x
2 − 1 , x
2 = t + 1
| 1 | | (x2 − 1)3 | |
| ∫ |
| * 2x dx = ... |
| 2 | | x2 | |
9 gru 18:35
Anagram: Na to bym nie wpadł. Dziękuję
9 gru 18:41
Anagram: A tutaj
∫3x5−2xdx=
Jaką metodę zastosować?
9 gru 19:05
9 gru 19:06
Blee:
| | 3x | | 3x | | 3 | |
3x*5−2x = |
| = |
| = ( |
| )x |
| | 52x | | (52)x | | 25 | |
9 gru 19:06
Anagram: Faktycznie, dziękuję bardzo
9 gru 19:10
Anagram: Znowu problem...
∫ √3x+1dx
Jaką metodą to zrobić?
9 gru 19:39
Anagram: Już mam
Metodą podstawiania
9 gru 19:47
Jerzy:
Podstawić √3x + 1 = t
9 gru 19:47
Anagram: a taka całka
∫e√xdx
9 gru 20:23
jc: Oblicz całkę z 18:33 dwoma sposobami i porównaj. Czy warto podstawiać?
9 gru 20:26
Blee:
dla ułatwienia podstawienie:
√x = t
| 1 | |
| dx = dt ⇔ dx = 2√x dt ⇔ dx = 2t dt |
| 2√x | |
i przez części
9 gru 20:28
jc: x=t2
∫e√x dx = 2∫tet dt = 2(tet − et) = 2(√x −1) e√x
Można bez podstawiania, ale po podstawieniu chyba łatwiej.
9 gru 20:30
Anagram: ok, teraz widzę.
Dziękuję bardzo
9 gru 20:31
Anagram: A taka całka
To już chyba ostatnia na dzisiaj...
9 gru 20:36
Anagram: Tutaj zrobiłem tak:
t=x+1 −> x=t−1
dt=dx
| | t−1−1 | | t−2 | | 1 | | 2t3/2 | |
∫ |
| dt= ∫ |
| dt=∫√tdt−2∫ |
| dt= |
| −4√t+C |
| | √t | | √t | | √t | | 3 | |
9 gru 20:54
Blee:
no i wróć jeszcze z podstawieniem
9 gru 21:00
Anagram: Tak, w zeszycie wróciłem. Tylko tutaj zapomniałem
9 gru 21:01
Anagram: A taka...
| | e1/x | |
∫ |
| dx= To co dwa razy przez czesci? |
| | x2 | |
=x
2e
1/x−2∫xe
1/xdx=
9 gru 21:04
Anagram: | | 1 | |
Przez podstawienie t= |
| |
| | x | |
9 gru 21:11
Jerzy:
Tak.
9 gru 21:43