Wykaz że funkcja jest nieparzysta
Anonim: f(x)=3x3−xx2−25
I zastosowałem przekształcenie −f(−x) i wychodzi mi :x3−x−x2+25
Proszę mi wyjaśnić mój błąd
9 gru 18:16
Anonim: Przepraszam tam jest f(x)=x3−xx2−25
9 gru 18:17
Anonim: Bo było słabo widoczne
9 gru 18:18
ICSP: | | 3(−x)3 − (−x) | | 3x3 − x | |
−f(−x) = − |
| = |
| = f(x) |
| | x2 − 25 | | x2 + 25 | |
9 gru 18:18
Jerzy:
Funkcja jest nieparzysta,gdy f(−x) = − f(x)
9 gru 18:19
Anonim: A dlaczego po przekształceniu −f(x) minus nie idzie do licznika
9 gru 18:22
Anonim: Przepraszam za nie matematyczny język ale tego nie rozumiem
9 gru 18:22
Anonim: ?
9 gru 18:23
Anonim: W liczniku nie powinno był −x2+25
9 gru 18:23
ICSP: przecież w liczniku jest 3x3 − x.
9 gru 18:26
Anonim: No to mianowniku nie powinno być tak jak napisałem
9 gru 18:27
Jerzy:
Kolego,czy rozumiesz co napisałem 18:19 ?
9 gru 18:28
Anonim: Wytłumacz mi dlaczego tak jest w mianowniku
9 gru 18:28
Anonim: Jerzy rozumiem , tylko nie wiem dlaczego tak jest w mianowniku
9 gru 18:29
Jerzy:
18:23 (−x)2 = x2
9 gru 18:29
Anonim: Dlaczego nie jest −x2+25
9 gru 18:30
Jerzy:
Bo za x , podstawiasz : −x i podnosisz do kwadratu.
9 gru 18:31
Anonim: Dobra już czaje
9 gru 18:31
Anonim: Olsnilo mnie
9 gru 18:32