Nieszczesna Matematyka.
Mirka 20 lat: (1).Zapisz liczbę 274500000 w postaci a*10
k, gdzie a e <1,10) i k e C. −−> *e = należy
(2).Podane wyrażenia zapisz bez użycia symbolu wartości bezwzględnej , wiedząc ze x e <−2,5)
*e = należy
a) |16−3x|
b) |x−5| + |2x+4|
(3). Zaznacz na osi liczbowej zbiór liczb spełniających nierówność
a)|x| mniejsze lub równe 5
b)|x+2| < 1
(4). Oblicz o ile % mniejsze odsetki otrzyma klient po roku, jeżeli bank początkowo proponował
lokatę oprocentowana 7% w skali roku, ale oprocentowanie tej lokaty obniżył o 2 punkty
procentowe.
(5). Wyznacz naturalna liczbę 2cyfrową n , wiedząc ze iloraz liczby n przez sumę cyfr liczby
n wynosi 7.
(6). Wykaz ze suma kwadratów dwóch kolejnych liczb całkowitych parzystych jest liczbą podzielna
przez 4
(7). Antykwariat zakupił dwa przedmioty za 2050zł, a na ich sprzedaży zyskał 30% tej kwoty. Za
ile złotych zakupił antykwariat każdy z tych przedmiotów, jeżeli pierwszy dał 33,2% zysku, a
drugi 25% zysku.
(8). Kiedy otrzymamy większa kwotę: lokując pieniądze na 5% przez 10 lat czy lokując je na 10%
przez 5 lat? Zakładamy ze w każdym przypadku kapitalizacja odsetek następuje co rok i
oprocentowanie jest stałe w podanym okresie. Odpowiedz uzasadnij wykonując obliczenia.
Przepraszam, że tego tyle, ale mam to na zaliczenie
23 lut 10:51
mirka: ref
23 lut 13:45
Mickej: to twoje e można zapisać symbolem bo może kogoś zmylić "∊"
23 lut 17:01
driver:
1) 2,745* 108
5) (10x+y): (x+y)=7,→ 10x+y=7x+7y → 3x=6y→x=2y, →21, 42, 63, 84
6)( 2n)2+(2n+2)2=4n2+4n2+8n+4=8n2+8n+4= 4*(2n2+2n+1)= 4k
23 lut 21:38