matematykaszkolna.pl
Algebra - udowodnic rownosc xxx: Witam , mam zadanie z algebry ktore brzmi mianowicie : Udowodnic, ze w dowolonym ciele prawidziwa jest rownosc: (a2+b2)*(c2+d2)=(ac+bd)2+(ad−bc)2 No i tu mam pytanie bo jezeli zaczne rozwiazywac z lewej strony to wyjdzie co powinno tylko czy aby na pewno o to chodzilo? Czy tu jest jakis haczyk?
9 gru 17:08
Adamm: Można tak zrobić, ale jest lepszy sposób Niech z = a+bi, w = c+di wtedy mamy udowodnić, że |z|2*|w|2 = |zw|2
9 gru 17:16
Adamm: w = c−di ale to nie wiele zmienia
9 gru 17:18
Adamm: niewiele
9 gru 17:18
ABC: zastanawiam się czy w ciele nieprzemiennym to zachodzi
9 gru 17:20
xxx: wlasnie tez mysle o tych cialach nieprzemiennych
9 gru 17:42
xxx: ale z def przeciez cialo to pierscien nieprzemienny tak?
9 gru 17:43
xxx: przemienny*
9 gru 17:43
xxx: ale np rosjanie w def nie wymaga sie ze cialo musi byc przemienne wtedy np cialo kwaternionow tego nie spelnia chyba, nie wiem juz sam...
9 gru 17:47
ABC: to zależy , w niektórych państwach na ciało przemienne jest specjalny termin , Rosjanie przykładowo na zwykłe ciało mówią " kolco" a na przemienne " pole"
9 gru 17:47
xxx: zwiazku z tym moge uznac ze u nas cialo jest przemienne a zatem zachodzi?
9 gru 17:49
ABC: ty możesz uznać, a czy ciało akademickie ci uzna to druga kwestia emotka
9 gru 17:51
xxx: Zadanie dodatkowe nawet jak doktor nie uzna to nic Raczej sie nie stanie haha emotka
9 gru 17:54
Adamm: jesteśmy w Polsce, więc ciała mamy polskie
9 gru 18:07
Adamm: nie zauważyłem, że ogólnie, ale to nic nie zmienia wystarczy zdefiniować w G2, (a, b)*(c, d) = (ac+bd, ad−bc), wykazać przemienność tego działania, jako |z|2 interpretować (a, b)*(a, −b), a (x, 0) jako x∊G
9 gru 18:09
ABC: Adamm, niedługo będziemy mieli polskie w mniejszości, ale to już temat na inne forum emotka
9 gru 18:10
Adamm: 3 wojna światowa? Amerykańce wreszcie zdecydują się, by się nas pozbyć?
9 gru 18:11
jc: To tożsamość Diofantesa. W czym problem? Wymnożyć i porównać. U nas ciała są przemienne. Wydaje mi się, że Rosjanie mają pola i tieła. Kolaca to pierścienie.
9 gru 18:29
ABC: jc słuszna uwaga emotka
9 gru 18:55