Algebra - udowodnic rownosc
xxx: Witam , mam zadanie z algebry ktore brzmi mianowicie :
Udowodnic, ze w dowolonym ciele prawidziwa jest rownosc:
(a2+b2)*(c2+d2)=(ac+bd)2+(ad−bc)2
No i tu mam pytanie bo jezeli zaczne rozwiazywac z lewej strony to wyjdzie co powinno tylko czy
aby na pewno o to chodzilo? Czy tu jest jakis haczyk?
9 gru 17:08
Adamm:
Można tak zrobić, ale jest lepszy sposób
Niech z = a+bi, w = c+di
wtedy mamy udowodnić, że
|z|2*|w|2 = |zw|2
9 gru 17:16
Adamm:
w = c−di
ale to nie wiele zmienia
9 gru 17:18
Adamm: niewiele
9 gru 17:18
ABC:
zastanawiam się czy w ciele nieprzemiennym to zachodzi
9 gru 17:20
xxx: wlasnie tez mysle o tych cialach nieprzemiennych
9 gru 17:42
xxx: ale z def przeciez cialo to pierscien nieprzemienny tak?
9 gru 17:43
xxx: przemienny*
9 gru 17:43
xxx: ale np rosjanie w def nie wymaga sie ze cialo musi byc przemienne wtedy np cialo kwaternionow
tego nie spelnia chyba, nie wiem juz sam...
9 gru 17:47
ABC:
to zależy , w niektórych państwach na ciało przemienne jest specjalny termin ,
Rosjanie przykładowo na zwykłe ciało mówią " kolco" a na przemienne " pole"
9 gru 17:47
xxx: zwiazku z tym moge uznac ze u nas cialo jest przemienne a zatem zachodzi?
9 gru 17:49
ABC:
ty możesz uznać, a czy ciało akademickie ci uzna to druga kwestia
9 gru 17:51
xxx: Zadanie dodatkowe nawet jak doktor nie uzna to nic Raczej sie nie stanie haha
9 gru 17:54
Adamm:
jesteśmy w Polsce, więc ciała mamy polskie
9 gru 18:07
Adamm:
nie zauważyłem, że ogólnie, ale to nic nie zmienia
wystarczy zdefiniować w G2, (a, b)*(c, d) = (ac+bd, ad−bc), wykazać przemienność
tego działania, jako |z|2 interpretować (a, b)*(a, −b), a
(x, 0) jako x∊G
9 gru 18:09
ABC:
Adamm, niedługo będziemy mieli polskie w mniejszości, ale to już temat na inne forum
9 gru 18:10
Adamm: 3 wojna światowa? Amerykańce wreszcie zdecydują się, by się nas pozbyć?
9 gru 18:11
jc: To tożsamość Diofantesa.
W czym problem? Wymnożyć i porównać. U nas ciała są przemienne.
Wydaje mi się, że Rosjanie mają pola i tieła.
Kolaca to pierścienie.
9 gru 18:29
ABC:
jc słuszna uwaga
9 gru 18:55