Funkcja odwrotna
Pat: Wyznacz jeżeli istnieje f−1
f(x)=22x2−1/2
Według mnie funkcja odwrotna nie istnieje ponieważ f(x) nie jest różnowartościowa
Czy dobrze ?
9 gru 15:03
Adamm: dobrze. Uzasadnij
9 gru 15:07
janek191:
f jest funkcją parzystą.
9 gru 17:04
Pat: Mam jeszcze jedno pytanie jeżeli mam dwie funkcje f(x)=2x2−1/2 g(x)=2x
To żeby wykonać złożenie g o f, muszę sprawdzić ,że Zbiór wartości f(x) zawiera się w
dziedzinie g(x)
?
9 gru 20:47
janek191:
Tak.
9 gru 20:50
janek191:
( g o f)(x) = g ( f( x))
9 gru 20:51
Pat: A teraz jak mam dobrać dziedzinę f(x) tak ,żeby zbiór wartości g o f był równy (√2,−2)
Jak to zrobić ?
9 gru 21:02
janek191:
Nie może być −2 bo 2x > 0
9 gru 21:10
Pat: sorry , ten przedział (√2,2)
9 gru 21:13
janek191:
2y1 = √2 = 20,5 ⇔ y1 = 0,5
2y2 = 2 = ( √2)2 ⇔ y2 = 2
f(x) = 2 x2 − 12 czy f(x) = 22 x2 − 1/2 ?
9 gru 21:21
Pat: f(x) = 22x2−1/2
9 gru 21:25
Pat: Czy teraz licze f(x) = 0,5 i f(x)=2 ?
9 gru 21:54
Pat: ?
9 gru 22:16
Pat: ?
9 gru 22:38
Pat: Czy nie mogę po prostu policzyć kiedy 22x2−1/2=√2 i 22x2−1/2=2
i wtedy dostaje przedziały (−√3/2,−√2/2) u (√2/2,√3/2)
9 gru 22:42
Pat: ?
9 gru 23:15