Permutacje
ABCVFG: Witam
1.w grupie permutacji S9 znależć rząd elementu
α=(3,4,5,8,1,7,9,4,2)
odpowiedz uzasadnij.
Czyli zeby znalezc rząd to powinienem mnozyć przez siebie te permutacje do momentu
otrzymania początkowej początkowej? (Tylko jak tu mnożyć )
Jak miałem permutacje typu:
(1,2,3,4,5,6)(7,8,9,10) to rzedem była NWW(6,4)=12
Ale tutaj takiej nie mam
9 gru 14:23
Adamm:
1. rozbij na cykle rozłączne
9 gru 14:25
ABCVFG: Niestety wyklady i internet nie potrafią mi wyjaśnić jak to sie robi
9 gru 14:42
Adamm: dobrze to jest przepisany przykład?
4 nie może iść jednocześnie na 2 i na 5
9 gru 14:57
ABCVFG: 4 pomylilem z 6
9 gru 15:02
Adamm: eeeeee
którą
9 gru 15:02
ABCVFG: tą pierwsza
9 gru 15:04
Adamm:
α=(3,6,5,8,1,7,9,4,2)
no to tu masz
NWW(9) = 9
9 gru 15:06
ABCVFG: Ale na przykłąd gdybym się uparł i chciał to rozbić na cykle rozłączne to jak to zrobic?
9 gru 15:13
Adamm: już jest rozbite
9 gru 15:15
9 gru 15:19
Adamm:
pomylił się tam użytkownik 'yorgen' z zapisem
zadanie rozwiązali źle
9 gru 15:28
Adamm:
z jakiegoś powodu, (4,3,2,7,8,5,1,6) to dla niego to samo co
| 1 2 3 4 5 6 7 8 | | | 4 3 2 7 8 5 1 6 | |
| |
|
| |
9 gru 15:29
ABCVFG: Czyli zarowno jego i mojej permutacji nie da sie rozlozyc bo sa juz rozlozone?
9 gru 15:35
Adamm: tak
9 gru 16:08
ABCVFG: Skoro sie nie da to dlaczego mam taką herezję w wykładzie wykładowcy:
"Mówimy o elementach zbioruS
7:
| 1 2 3 4 5 6 7 | | | 4 2 5 3 1 7 6 | |
| |
= (1,4,3,5)(2)(6,7) = (1,4,3,5)(6,7) " |
| |
Jemu coś się rozdzielilo
9 gru 16:27
Adamm: to nie jest ten sam przykład
9 gru 16:33