Element neutralny
Algebra: a i b ∊<4,5> a+b=max(a,b), a*b=min(a,b)
Znajdź o ile istnieją elementy neutralne działań
Czy dla + będzie to 4
A dla * będzie to 5
9 gru 13:18
Blee:
rozumiem, że (a+b) ∊ <4;5> oraz a*b ∊ <4.5> tak
9 gru 13:22
Blee:
dobra cofam pytanie
tak ... 4 (dla +) i 5 (dla *) będą elementami nieutralnymi
9 gru 13:22
Adamm:
a+e = a
max(a, e) = a
⇔
e≤a
więc e = 4
podobnie
a*e' = a
⇔
a≤e'
więc
e' = 5
Jeszcze mogę powiedzieć, że jako algebraiczny obiekt, zalicza się do krat zupełnych.
9 gru 13:36
Algebra: Dzięki bardzo wszystkim
9 gru 13:51